V-am relatat recent că un șofer în vârstă de 38 de ani a fost amendat de două ori de polițiști, fiind prins în aceeași zi, pe același drum (DN 65), când rula prima dată cu 153 km/h, iar a doua oară – cu 103 km/h.
Citeşte şi: DNA angajează 41 de procurori. Trei sunt pentru Piteşti!
Ei bine, biroul de presă al IPJ Argeș vine cu precizări legislative în acest sens. Și anume, în situația reținerii dreptului de a conduce timp de 90 de zile, ca urmare a depășirii regimului legal de viteză cu mai mult de 50 km/h față de limita de pe sectorul de drum unde a fost constatată abaterea, dar nu mai mare de 70 km/h), conducătorul auto poate beneficia de reducerea perioadei de suspendare, cu o treime (respectiv reducere de la 90 de zile la 60 de zile), prin susținerea unui examen pentru acest scop, în situația în care nu are alte abateri la regimul rutier sau acestea sunt unele care nu îl exceptează de la acest drept.
Susținerea examenului se poate face în primele 20 de zile de suspendare și implică parcurgerea unui set de 15 întrebări din legislația privind circulația pe drumurile publice (din care la minimum 13 trebuie răspuns corect), iar testarea se poate susține la sediul oricărui Serviciu Rutier din țară, respectiv la sediul Brigăzii Rutiere pentru municipiul București, indiferent de județul în care a fost aplicată sancțiunea ori de județul de domiciliu.
În cazul la care am făcut referire, perioadele de suspendare aferente celor două abateri se vor cumula odată cu implementarea acestora în evidențele electronice referitoare la permisul de conducere, astfel că omul va figura cu o perioadă totală de suspendare de 180 de zile.
Conducătorul auto în cauză poate beneficia de o reducere cu o treime a perioadei de suspendare, trebuind să susțină două testări cu acest scop, respectiv câte o testare aferentă fiecărei abateri în urma căreia a fost aplicată măsura complementară de suspendare.
Poliția Argeș mai precizează că în situația depășirii regimului legal de viteză cu mai mult de 70 km/h față de regimul legal de viteză (de pe sectorul de drum pe care a fost constatată abaterea), este prevăzută sancțiunea complementară de suspendare a dreptului de a conduce timp de 120 de zile, care se aplică pe loc, adică odată cu aplicarea sancțiunii contravenționale, iar șoferul nu mai are dreptul de a conduce. Totodată, această abatere nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare – potrivit precizărilor biroului de presă al IPJ Argeș.
0 Comentarii