Web Analytics
scris vineri, 11.11.2022

O argeșeancă a câștigat la CEDO despăgubiri pentru că a fost respinsă la Medicină Militară pe criterii fizice

O tânără din Argeş a învins statul român la CEDO după ce nu a fost respinsă la înscrierea la facultate din cauza înălţimii şi greutăţii. CEDO a decis că tânăra a fost discriminată pe motiv de caracteristici fizice şi că i-a fost încălcat dreptul la educaţie. Între timp, institutul medico-militar din Bucureşti a scos cerinţele de înălţime şi greutate din lista criteriilor pentru admitere, informează TVR.

O argeșeancă a câștigat la CEDO despăgubiri pentru că a fost respinsă la Medicină Militară pe criterii fizice

În urmă cu patru ani, Elena Moraru a vrut să dea admitere la medicină militară. Nu s-a putut nici măcat înscrie, pentru că nu avea înălțimea și greutatea cerute: 1,55 metri și 47 kg. Potivit CEDO, tinerei i s-a spus că nu ar fi putut să care un ruscac militar de 57 kg.

Citește și: Echipa de „specialişti” din Primăria Câmpulung a împins municipalitatea către un alt litigiu cu Prefectura

Tânăra a povestit că a fost foarte dezamăgitor ceea ce i s-a întâmplat.

„Nu era ceva ce puteam să schimb sau să modific în vreun fel. Mai ales că mă pregătisem. Să ți se spună că nu poți pentru că nu ești mai înalt e greu. Pe mine m-a demoralizat și m-a rănit atât de tare… o să-i rănească și pe alții! Dacă eu n-am avut șansa asta, măcar să o aibă alții”, a declarat Elena Moraru.

Avocatul Alexandru Graure a precizat: „Refuzul de a examina o categorie de persoane pe baza unor caracteristici fizice, independente de voința acestora, creează o situația discriminatorie ce nu se justifică, din punct de vedere al proporționalității scopului urmărit. Orice candidat trebuie să fie în măsură să demonstreze că poate să îndeplinească acele sarcini de serviciu”.

Prin urmare, CEDO a decis că România a descriminat-o pe Elena Moraru și i-a încălcat dreptul la educație. Tânăra a primit despăgubiri de 7.500 de euro. Între timp a fost admisă la Medicină Veterinară.

Institutul medico-militar a renunțat, între timp, la cerințele de înălțime și greutate pentru selecția candidaților. Și Curtea de Justiție a UE a condamnat statul român pentru că existau astfel criterii de ordin fizic la admiterea la școlile de poliție, cum ar fi inalțimea minimă de 1,70 metri.

Sursa: gds.ro

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Referitor discriminarii prin incalcarea dreptului la educatie de catre Armata Romana pot spune ca si inainte de revolutie Armata Romana mi-a incalcat dreptul la educatie cand ma pregatisem pentru medicina militara in perioada cand faceam un curs de comandanti de plutoane in an 1975

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită