Web Analytics
scris miercuri, 09.11.2022

Sfatul psihologului. Procesul de schimbare a personalităţii

Pentru ca schimbarea constructivă a personalității să apară, conform lui Carl Rogers, este necesar ca șase condiții să existe și să continue pe o perioadă de timp.
Cele șase condiții necesare și suficiente sunt:

Sfatul psihologului. Procesul de schimbare a personalităţii

  1. Două persoane sunt în contact psihologic.
  2. Clientul se află într-o stare de incongruență, el fiind vulnerabil sau anxios.
  3. A doua persoană (terapeutul) este congruentă/autentică sau integrată în relație.
  4. Terapeutul experimentează o aprecierea pozitivă necondiționată raportat la client.
  5. Terapeutul experimentează o înțelegere empatică a cadrului intern de referință al clientului și încearcă să comunice această experiență clientului.
  6. Comunicarea către client a înțelegerii empatice a terapeutului și a aprecierii pozitive necondiționate se realizează măcar într-un grad minim.

Citește și Sfatul psihologului. Tulburarea de stres PTSD

Nu sunt necesare alte condiții. Dacă aceste șase condiții există și continuă pe o perioadă de timp, acest lucru este suficient. Va urma procesul de schimbare constructivă a personalității. Dacă una sau mai multe dintre aceste condiții nu sunt prezente, nu se va produce o schimbare constructivă a personalității.
Numai condiția 1 este dihotomică (fie condiția este prezentă, fie ea nu este prezentă), iar restul de cinci apar în diferite grade, fiecare pe un continuum. Dacă toate cele șase condiții sunt prezente, atunci cu cât este mai mare gradul în care există condițiile, de la doi la șase, cu atât mai marcantă va fi schimbarea constructivă a personalității în client.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Funcţiile religiei în societate

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...