Un proiect de lege aprobat de comisia de buget din Camera Deputaților prevede ca banii pe care clienții îi lasă la restaurant sub formă de bacșiș să ajungă la angajați abia după ce operatorul economic reţine un impozit de 10% și îi virează la bugetul de stat, informează Profit.ro. Începând cu 1 ianuarie 2023, bacșișul va fi evidențiat atât pe nota pe plată, cât și pe bonul fiscal și va fi impozitat, susține Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci din Camera Deputaților.
Citește și: Pitești. Un elev a fost umilit și bătut, pe stradă, de colegii de clasă
Potrivit variantei adoptate de comisie, clientul va alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% și îl virează la bugetul de stat.
Citește și: Liderul Sindicatului Dacia confirmă: chinezii preiau 50% din Uzina Mecanică Dacia
Bacșișul poate fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului. Legea stabilește clar că bacșișul nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor. Singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%. Proiectul de lege va intra la vot în Camera Deputaților, care este cameră decizională.
0 Comentarii