Web Analytics
scris vineri, 28.10.2022

Hackerii i-au golit contul jurnalistului Cristian Sabău, când acesta a vrut să cumpere criptomonede! În câteva clipe, 45.000 lei au ajuns la Cluj!

Cunoscutul jurnalist și scriitor piteștean Cristian Sabău (foto) a trăit zilele trecute o experiență dezastruoasă. Cineva i-a luat din cont 45.000 de lei în doi timpi și trei mișcări. Sau în trei click-uri, dacă putem spune așa… De la un anunț pe internet a pornit totul. Acolo scria că, dacă ai 100 de lei, poți investi în… bitcoin (monedă virtuală, a cărei valoare variază) și, într-un anumit timp, poți să și câștigi, fără prea mari riscuri.

Hackerii i-au golit contul jurnalistului Cristian Sabău, când acesta a vrut să cumpere criptomonede! În câteva clipe, 45.000 lei au ajuns la Cluj!

Un link și un telefon din Marea Britanie

Cristian Sabău povestește: „Am vrut să mă lămuresc cum e cu acest bitcoin. Prin urmare, am accesat un anumit link, am deschis niște ferestre, dar acestea s-au închis. N-a mers. În 5-10 minute, însă, am primit un telefon din Marea Britanie; cod de țară – 0044. Cineva îmi spunea pe englezește că mă poate ajuta să investesc. M-a întrebat dacă înțeleg bine limba engleză, precizând că ei au și monitori pe alte limbi, franceză, italiană (fete), dar și vorbitor de limba română, pe unul Peter…
Mi l-a dat la telefon pe Peter. Vorbea românește cam stricat, cu un accent puțin ciudat. Mi-a spus de la bun început că nu e vorba despre 100 de lei, ci de 1.250 de lei, adică 250 de dolari. «Ai banii ăștia?» – m-a întrebat. Da, îi am, la BRD – i-am zis. «Dă-ne numărul de card din care achiți banii ăștia, că trebuie să-ți fac certificat de investitor!» –
a continuat așa-numitul Peter.

Citește și Hackerii trimit mesaje false din partea Poştei Române în Argeş

Cardul, buletinul și parola, toate pe mâna lor!!!

Mi s-au părut cerințe acceptabile. Le-am dat numărul de card (de cumpărături). Pentru acel certificat a vrut și buletinul. I-am dat o poză cu el. Apoi, pe un site, «innovinvesting» mi-a apărut acel certificat, pe numele meu, cu 250 de dolari. Un document obișnuit, pe care cred că îl poate face oricine. (Ulterior, cei de la bancă mi-au spus despre respectivul site că e un domeniu în care se fac tranzacții cu criptomonede, dar că are rating 8,7, adică nu e deloc de încredere) Și la BRD a apărut că a avut loc tranzacția; banca a acceptat. Apoi, cel din Anglia a spus: «Stai, că nu te aud bine!» Eu eram tot timpul pe speaker și cu calculatorul deschis. Și îmi cereau parola de la modem, spunându-mi «că nu merge, domnule». În fine, au zis: «Hai s-o lăsăm pe mâine!»

Citește și Hackerii ruși au blocat site-urile președinției și guvernului din Bulgaria

„O abordare de bandit simpatic”…

Au revenit a doua zi, pe la orele 11-12. Peter îmi povestea că știe ceva despre România, că a fost pe la Brașov, la Cluj. Mi-a zis că poate o să și ne cunoaștem personal. A fost, cum să spun, o abordare de bandit simpatic… Îmi spunea că ține cu Real Madrid, eu îi ziceam că țin cu Barcelona… Timp în care aveam și telefonul, și calculatorul deschis. Luasem în calcul că pot pierde banii din cardul de credit – erau vreo 3.000 de lei – dar am mai luat țeapă odată și mi-am zis că, în fine, mă distrez…
În timp ce discutam, brusc, mi-a apărut un nume, Ionela nu-știu-cum, și un transfer de bani, 45.000 de lei, pe acel nume, la Banca Transilvania. Am închis și am sunat imediat la BRD, spunând ce mi s-a întâmplat. Banca a blocat acel cont, precizând că suma respectivă s-a dus într-un cont din Cluj. BRD mi-a cerut să fac niște capturi de ecran și să le trimit la ei.

Citește și Atenție, hackerii îți pot folosi telefonul sau laptopul, de la distanţă!

„Banii erau pe contul în care primesc pensia”

Când mă ocupam cu acest lucru, m-a sunat iar Peter, care a început să mă amenințe. Era clar că avea acum acces și la…, și la…L-am întrebat de ce au mutat banii. Iar el a zis că banca să înceteze cu demersurile făcute femeii de la Cluj… «Dacă vrei să-ți recuperezi banii, sună la bancă și spune că-ți retragi reclamația!» – mi-a cerut persoana respectivă, iar eu i-am zis că îi dau banii ăștia, «numai să vă prindă pe voi!» Banii erau pe contul în care primesc pensia. Ei au știut să intre în tot contul; sunt pricepuți”.
Cristian Sabău a făcut plângere la Poliție. BRD i-a cerut să nu mai răspundă la telefoanele respective. Iar păgubitul le recomandă acum tuturor celor interesați să nu încerce să ia legătura cu astfel de oameni, care „sunt foarte bine organizați, sunt amabili și au translatori în nu știu câte limbi…”

Citește și Scandalul fotografiilor furate din telefonul fotbalistului Bogdan Rusu/ Denise Rusu: „Hackerii le spun «poze intime». De fapt, sunt poze de familie – cu noi şi copilul nostru”

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Ce prostalau ! Cum doamne sa ajungi ziarist si sa fi asa de prost sa te insele orice fraier pe net. Auzi tu, sa le dai numar cont, parole internet, poza buletin, etc….

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită