Web Analytics
scris joi, 27.10.2022

27 Octombrie 1938: La Târgu-Jiu a fost inaugurat ansamblul monumental conceput de Constantin Brâncuși (“Masa Tăcerii”, “Poarta Sărutului”, “Coloana fără sfârşit”)

În ziua de 27 Octombrie 1938: La Târgu-Jiu a fost inaugurat ansamblul monumental conceput de Constantin Brâncuși, în cinstea ostaşilor români căzuţi în bătălia de la Jiu, cuprinzând capodoperele artei moderne: “Masa Tăcerii”, “Poarta Sărutului”, “Coloana fără sfârşit”.

27 Octombrie 1938: La Târgu-Jiu a fost inaugurat ansamblul monumental conceput de Constantin Brâncuși (“Masa Tăcerii”, “Poarta Sărutului”, “Coloana fără sfârşit”)

Citește și: Cetatea Dacică de la Sarmisegetuza, restaurată prin PNRR

Propunerea de a ridica acest ansamblu i-a fost adresată marelui sculptor în 1935, când Liga națională a femeilor din judetul Gorj, prezidată de Aretia G. Tătărăscu, i-a solicitat să înalțe la Târgu Jiu o “Coloană” în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

 Brâncuși a acceptat propunerea și spre sfârșitul anului s-a întors de la Paris, ocazie cu care a deschis prima sa expoziție personală în țara natală.

Un an mai târziu i-a prezentat Aretiei Tătărăscu planurile pentru monumentul cerut. În 1937, aflat la Târgu Jiu, a început să lucreze la definitivarea “Coloanei fără sfârsit” și a mers în carierele de la Pietroasa, Banpotoc, Baciu și Rușchița ca să aleagă piatra pentru “Poarta Sărutului”.

După ce materialul a fost ales, în septembrie s-a apucat de finalizarea ansamblului, iar în noiembrie arhitectul peisagist Frederic Rebhuhn a reamenajat grădina publică a orașului pentru amplasarea monumentelor.

Astfel, a fost trasată aleea care leagă “Masa Tăcerii” de “Poarta Sărutului” în prelungirea “Căii eroilor” și a fostului “Târg al fânului”, unde a fost ridicată “Coloana fără sfârsit”.

Citește și: „Dacii și Românii.ro” – un spectacol de succes

Doctorul Traian Stoicoiu (decedat în 1999) , spunea că l-a cunoscut pe Brâncuși, tatăl său Matei Stoicoiu fiind coleg cu Brâncuși în clasele primare.

El spunea că adevăratele nume ale operelor lui Brâncuși sunt de fapt: „Masa Apostolilor Neamului”, ” Monumentul  Întregirii Neamului” și „Coloana Sacrificiului Infinit”.

Masa apostolilor are 12 scaune, semnificând apostolii și o masă semnificând Isus care i-a adus împreună, Monumentul  Întregirii neamului (Poarta Reîntregirii) are două coloane segmentate fiecare în patru părți egale, adica cele 8 regiuni unite in partea de sus cu o grinda transversala, Regatul României care le-a unit la 1918.

 Coloana Sacrificiului infinit dat de eroii români pentru reîntregirea neamului. Numărul modulelor din care este alcătuită coloana reprezintă anul când România a intrat în Primul Război Mondial și se termină cu o jumătate de modul, reprezentând jumătatea anului respectiv.

Ea  avut ca model un monument funerar gorjean și are 16 module și jumătate semnificând vara lui 1916, când Regatul României a intrat în Marele Război pentru reîntregirea neamului.

Citește și: Compozitorul Nicolae Caragea a câștigat Trofeul “Crizantema de aur” – secțiunea creație. Piesa lui a fost interpretată de Marius Bălan, solist la Teatrul ”Davila”

Ceremonia de inaugurare a ansamblului sculptural din Targu Jiu a avut loc in prezenta lui Brâncuși, slujba solemnă fiind oficiată de 16 preoți.

 Brâncuși a fost un sculptor simbolist, iar comuniștilor nu le-au plăcut numele date de Brâncuși  operelor lui, afirma doctorul Traian Stoicoiu.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...