O inedită expoziție privind viața și activitatea marelui om politic Nicolae Titulescu a fost deschisă astăzi, 20 octombrie, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu”, în prezența unui alt om care a contribuit la decizii politice importante, luate însă în perioada postdecembristă: Adrian Năstase.
Citește și: Narcis Sofianu spune că Adrian Năstase ”ar veni să-și spele imaginea” la Pitești
Cu sprijinul Fundației Europene Titulescu, la Biblioteca Județeană din Pitești au fost aduse, așadar, obiecte ale marelui diplomat român, expuse pentru prima dată public, jurnalele anilor 1920-1930, fotografii originale, diplome, obiecte intime, diferite truse, tabachere, ba chiar și steagul cu care a fost acoperit sicriul atunci când corpul său neînsuflețit a fost repatriat din Franța (Titulescu a murit, în 1941, la Cannes).
Foarte multă lume a venit azi, la deschiderea acestei expoziții, dar – e adevărat – și ca să-l vadă și să-l asculte pe Adrian Năstase. Au fost de față, mai întâi, la prezentarea din impunătorul hol al instituției, șefii Consiliului Județean, în frunte cu președintele Ion Mînzînă, primarul Cristian Gentea, deputații PSD Simona Bucura Oprescu și Nicolae Georgescu, alți câțiva edili din județ, oameni de cultură, studenți etc.
După cuvântul de bun venit pe care l-a rostit Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii, liderul Ion Mînzînă a spus că, pe lângă elogiul ce trebuie adus lui Nicolae Titulescu, ”trebuie să vorbim și despre marea personalitate pe care a avut-o politica românească, Adrian Năstase. Sunt tot felul de indivizi care aruncă în umbră acest fapt, uitând ce lucruri excelente a făcut domnul ministru de Externe Adrian Năstase, domnul prim-ministru Adrian Năstase… Așa ne place nouă, românilor… Bălăcăreala ne face bine. Uităm să construim, doar demolăm…”
La rându-i, Simona Bucura Oprescu a afirmat că ”suntem la Biblioteca Județeană, în templul cărților, la un moment cu totul special; fiecare dintre noi ne simțim mai aproape de tot ceea ce a reprezentat marele diplomat român Nicolae Titulescu, dar și de valoarea adăugată care este personalitatea domnului Adrian Năstase”. Precizând că Adrian Năstase a influențat decizii esențiale în istoria României – intrarea țării noastre în Uniunea Europeană și în NATO – d-na deputat a conchis că ”asistăm la o prețioasă lecție de demnitate – Nicolae Titulescu – pusă în valoare de un mare politician – Adrian Năstase”.
Apoi, după ce Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș, a vorbit foarte aplicat despre legătura aparte pe care a avut-o Nicolae Titulescu cu Argeșul și Muscelul, prin colegul său muscelean, profesor, jurist și demnitar Istrate Micescu, a luat cuvântul Adrian Năstase.
Fostul premier a captat atenția spunând de la bun început că suntem la o ”întâlnire cu trecutul și, poate, prin concluzii, cu viitorul”. Și a adăugat: ”Titulescu e un pretext pentru a vorbi despre politică, diplomație, conflicte”. Iar apoi: ”Multe dintre temele de azi sunt aceleași pentru care, la vremea lui, Titulescu a venit cu o serie de soluții” (Iar aici, Adrian Năstase a vorbit, printre altele, despre un proiect de reformă al ministrului de Finanțe Nicolae Titulescu, privind impozitarea progresivă).
Nicolae Titulescu a fost în mai multe partide politice, dar a spus că ”partidul meu de azi se numește România”. Câți dintre cei de astăzi, demnitari, pot spune acest lucru?! Și pot proba o astfel de afirmație!
”Este foarte important să ne cunoaștem rădăcinile puternice ale neamului nostrum, și nu doar pe cele firave” – a mai spus astăzi, la Pitești, Adrian Năstase.
0 Comentarii