O tânără de doar 16 ani a murit la Spitalul Câmpulung… Viaţa a părăsit un trup de doar nouă kilograme culcuşit în braţele soţului Cameliei Cotârleţ, femeia din Rucăr care avea fata în plasament maternal de peste zece ani. Rezultatele preliminarii ale autopsiei indică drept cauze ale decesului insuficienţa respiratorie şi un sindrom alergic de cauză necunoscută. Copila cu grave probleme de sănătate şi-a găsit liniştea, însă moartea ei a devenit subiect de anchetă a autorităţilor.
Ana Maria Fodor nu s-a bucurat de căldura unui cămin în primii ani ai copilăriei. Născută şi părăsită – aceasta i-a fost soarta, o soartă care a aruncat-o în lume cu deficienţe mentale şi morfologice. Nu avea cui îi spune „mamă”, dar nici nu avea cum, din cauza unor tulburări de dezvoltare a limbajului. Crescută în centre de plasament, a fost preluată în asistenţă maternală de către o familie din Rucăr. Începând cu anul 2004, traiul unui copil de şase ani s-a schimbat în bine, deşi problemele de sănătate nu au lipsit. La puţin timp după ce a ajuns în grija Cameliei Cotârleţ, fetiţa a fost operată de stenoză duodenală, efectele acelei boli continuând să o chinuie şi după aceea, vărsăturile nelipsind din ritualul unei vieţi primită ca o pedeapsă.
„Fiind bolnavă, nu ştia să se oprească, tot timpul îmi făcea semne că-i e foame. Se ducea şi singură la frigider să-şi ia. Sâmbătă a vomitat puţin şi i-am pus comprese pe burtică. I-am dat un Debridat şi o jumătate de Metoclopramid. Am sunat la Salvare, au venit şi i-au făcut nişte calmante. A doua zi se simţea mai bine, dar, după ce i-am dat să mănânce, a început din nou să verse şi am dus-o la spital, la Câmpulung”, povesteşte Camelia Cotârleţ (foto) ce s-a întâmplat pe 15 şi 16 martie. Fetiţa se văita de dureri abdominale şi vomitase de multe ori în cursul nopţii. În dimineaţa zilei de luni, aşteptând un medic care să instrumenteze ecograful, fetiţa s-a stins în braţele „tatălui”, chiar în faţa cabinetului medical. Apoi a început nebunia.
Moartea se acoperă cu anchete
Trupul copilei decedate a fost autopsiat la Piteşti, la Serviciul de Medicină Legală. Primele concluzii rezultate după efectuarea necropsiei au indicat intervenţia unei insuficienţe respiratorii, dar şi a unei alergii cu cauză necunoscută. Dar examinările continuă. Fiind cazul unui copil încredinţat în plasament familial, se impunea anunţarea Poliţiei. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş, „s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru moarte suspectă. În funcţie de concluziile necropsiei şi ale examenelor medico-legale, se vor dispune măsurile legale.” Pe fir a intrat şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cu o anchetă proprie.
În mod evident, ancheta poliţienească asupra morţii Anei Maria Fodor se impunea în temeiul legii, având în vedere situaţia acesteia de copil instituţionalizat. În privinţa unei posibile culpe medicale, tutorii fetiţei pot depune plângere la Colegiul Medicilor Argeş. Fără îndoială, cele întâmplate în momentele premergătoare decesului, inclusiv aşteptarea la ecograf, vor fi avute în vedere în cadrul anchetei. Ţinând cont de starea ei de sănătate şi de istoricul clinic, se poate spune că este o minune că a supravieţuit timp de 16 ani.
„Moartea s-a jucat cu ea!”
Camelia Cotârleţ este afectată nu numai de pierderea copilei, ci şi de agitaţia creată în jurul morţii. „Am vrut să fac un bine, să salvez un suflet şi acum totul se întoarce împotriva mea. Spune lumea că am refuzat internarea pe 15, sâmbătă, după ce a venit Salvarea. Dar fetiţa era veselă, îşi revenise, se juca… Mai păţise aşa ceva, dar acum parcă s-a jucat moartea cu ea. Nimeni să nu treacă prin ce am trecut eu! I-am fost ca o mamă, că mamă e cea care creşte copilul, nu neapărat cea care îi dă viaţă. Îmi făceam probleme că murim noi şi nu mai are cine s-o îngrijească şi acum am ajuns s-o plângem noi pe ea la cimitir”. Fetiţa a fost înmormântată la Rucăr.
Femeia susţine că nu se pune problema lipsei de atenţie şi îngrijire acordate copilei: „Am tratat-o bine, am pus-o de multe ori înaintea copiilor mei! Era bolnavă, dar am vrut să îi fie bine. Şi nu ne-a fost uşor, că şi soţul a avut nişte probleme de sănătate”. Cameliei Cotârleţ încă nu i-a fost transmis niciun rezultat al anchetelor derulate de autorităţi: „Nu am primit răspuns de nicăieri, până acum. Mai durează câteva zile”.
Luminiţa Paul, director Serviciul Judeţean de Ambulanţă ne-a declarat: „Asistentul de pe ambulanţă i-a recomandat mamei să meargă cu fata la cel mai apropiat spital. Aceasta a refuzat, sub semnătură, spunând că o va supraveghea ea”.
Cătălin Ion Butoiu
0 Comentarii