Web Analytics
scris miercuri, 11.03.2015

Criticul literar Aureliu Goci a lansat un nou volum

Joi, 5 martie, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat un dublu eveniment editorial deosebit: lansarea cărții „Liviu Rebreanu. Centrul operei și distribuția tipologică” (Editura Betta, București, 2014) autor criticul literar Aureliu Goci și a romanului „Ad-verb de timp” (Editura Betta, București, 2014), autoare Gabriela Banu (traducătoare a marilor scriitori de limbă spaniolă și portugheză; a tradus celebrul roman „Alchimistul” al lui Paolo Coelho).

Criticul literar Aureliu Goci a lansat un nou volum

Despre cele două cărți lansate, au vorbit scriitoarea Eliza Roha, criticul literar Lucian Gruia, academicianul Gheorghe Păun și editorul celor două cărți lansate, Nicolae Roșu. Moderatorul evenimentului a fost poeta Denisa Popescu-Martin.
Poeta Denisa Popescu-Martin: „Aureliu Goci este un artist al ideilor, face un joc frumos între «baletul» acestora și polemica iute, care arde și lovește, precum biciul în zilele noastre”
„Criticul, profesorul și istoricul literar Aureliu Goci este un nume în zona de profil. Este un observator atent al fenomenului cultural, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Ziariștilor din România. Are în palmares numeroase premii literare, reușind să pătrundă intutiv în miezul structurii literare, pe care o analizează foarte atent. Este un artist al ideilor, face un joc frumos între «baletul» acestora și polemica iute, care arde și lovește, precum biciul în zilele noastre. Romanciera Gabriela Banu, soția sa, lansează un volum cu un puternic accent autobiografic, cel puțin la nivel inspirativ”, a afirmat poeta Denisa Popescu-Martin.
Criticul literar Lucian Gruia: „Aureliu Goci consideră că toate romanele lui Liviu Rebreanu sunt în centrul operei marelui scriitor român.”
Criticul literar Lucian Gruia a identificat foarte bine optica din care trebuie privit noul volum al lui Aureliu Goci: Autorul este nemulțumit de modul în care critica literară a analizat opera lui Liviu Rebreanu, care a trecut în centrul operei sale romanele „Ion”, „Răscoala”, „Pădurea spânzuraților” și a trecut în plan secund romanele „Adam și Eva”, „Gorila”, „Ciuleandra”. Aureliu Goci consideră că toate romanele sale sunt în centrul operei sale.
Romanciera Gabriela Banu a afirmat următoarele despre cel de-al doilea volum al său, „Ad-verb de timp”: „Este o carte despre timp și despre cum anume l-am putea caracteriza, prin ce acțiune. Curgerea timpului este un lucru care merge din trecut spre viitor. Dar ce faci cu amintirile? Cum le putem raporta la timp?”
Eseistul, istoricul și criticul literar Aureliu Goci: „Trebuie privită dintr-un alt ochi opera lui Rebreanu, mai empatic, mai plauzibil…”
La finalul lansării, Aureliu Goci a transmis publicului prezent îndemnul de a citi această carte pentru că deschide altă perspectivă asupra operei rebreniene: „Lumea aceea primară, rudimentară, de care vorbeau profesorii noștri atunci când analizau opera lui Rebreanu, trebuie privită dintr-un alt ochi, mai empatic, mai plauzibil, să pui accent pe cultura premergătoare operei.”                                                                                                              
Sabina Busuioc

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Fără Carpaţi în Muscel

Ajuns la o jumătate de secol de exprimare, Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați” nu va...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...