Web Analytics
scris joi, 08.09.2022

Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung a fost resfințită după lucrările de reabilitare

Joi, 8 septembrie 2022, în zi de mare sărbătoare religioasă, Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, în istoria Mănăstirii Negru Vodă din Câmpulung Muscel s-a mai scris o filă, una încărcată de frumusețea și măreția slujbei de resfințire a străvechiului așezământ monahal.

Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung a fost resfințită după lucrările de reabilitare

La slujba ce a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, înconjurat de un ales sobor de preoți slujitori, au asistat sute de credincioși. Alături le-au fost și președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, administratorul public, Marius Cristian Puiu, directorul Direcției Cultură, Turism și Tineret a Consiliului Județean Argeș, Roxana Stoenescu, directorul general al ADR Sud-Muntenia, Gabriel Mușat, subprefectul Ciprian Neculăescu, primari, parlamentari, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale.

Lăcașul de cult al Mănăstirii Negru Vodă a fost stropit cu apă sfințită și uns cu Sfântul și Marele Mir. A urmat spălarea și ungerea sfintei mese cu apă sfințită și cu mir, iar icoane ale celor patru evangheliști au fost prinse de masa altarului, câte una la fiecare colț. Slujba a continuat cu punerea unui acoperământ subțire pe sfânta masă, strânsă de altar cu o bandă tricoloră și pecetluită, după care masa altarului a fost împodobită cu un alt acoperământ prețios, precum și cu celelalte obiecte sfințite, printre care antimisul, Sfânta Evanghelie, chivotul și lumânări.

Citește și Vizită în municipiul Curtea de Argeș a ambasadorului Kazahstanului

După sfințirea altarului și împodobirea lui, întreaga biserică a fost cădită, iar IPS Calinic a uns cu Sfântul Mir cei patru pereți ai bisericii și sfintele icoane, făcând pe fiecare semnul crucii.

Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel a fost astfel resfințită după lucrările de reabilitare realizate cu fonduri europene. În 2016, Mănăstirea Negru Vodă a demarat un amplu proiect pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a ansamblului. În 2017, a fost obținută finanțarea din fonduri europene, iar implementarea a durat cinci ani. Proiectul a avut valoarea de peste patru milioane de euro. Implementarea proiectului a fost susținută financiar și de Consiliul Județean Argeș pentru cofinanțarea proiectului “Consolidare, restaurare și punere în valoare a Mănăstirii Negru Vodă: Biserica Domnească Adormirea Maicii Domnului”

Au fost restaurate Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului”, Turnul clopotniță zidit de Matei Basarab, Casa Egumenească, Casa Domnească și un zid de incintă, la care se adaugă și refacerea și pavarea cu piatră a drumului de acces în mănăstire și în interiorul ei.

Mănăstirea Negru Vodă este cel mai important centru monastic al Muscelului și, un important centru istoric și cultural al Curții Domnești a Basarabilor.

Potrivit unei tradiții, numele Mănăstirii Negru Vodă se leagă de descălecarea voievodului cu acest nume în Țara Românească, unde a zidit o biserică în anul 1215, fapt menționat și de pisania așezată de domnitorul Matei Basarab, care a rectitorit biserica mare în 1636. Tot atunci a luat ființă mănăstirea.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

A murit Gabriel Cotabiță

Muzicianul Gabrieal Cotabiță (69 de ani) a murit, transmite Antena 3. Apropiații susțin că în urmă...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită