Web Analytics
scris vineri, 26.08.2022

S-a lansat albumul cu caracter monografic “Arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet (1896-1969). Viața și opera”

Galeria marilor creatori de arhitectură din spaţiul românesc cuprinde și personalitatea câmpulungeanului Dimitrie Ionescu Berechet (1896-1969), arhitect şef al Patriarhiei Române între 1930-1963 și proiectant al multor monumente cu valoare de reper în istoria artei românești contemporane.

S-a lansat albumul cu caracter monografic “Arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet (1896-1969). Viața și opera”

Portofoliul lui reunește, în domeniul arhitecturii bisericești, peste 100 de biserici noi, multe case parohiale, sedii de protoierii, restaurări de lăcașuri de cult-monumente istorice, numeroase lucrări de sculptură bisericească în lemn sau în marmură, cărora li se adaugă, în domeniul arhitecturii civile, o serie de edificii publice și nenumărate locuințe particulare în diverse oraşe ale ţării. Biserica Parcul Domeniilor – Caşin din București, Căminul şi paraclisul românesc de la Ierusalim, Mausoleul de pe Muntele Mateiaş, catedrala din Hunedoara, biserica mânăstirii Maglavit, biserica din Costești Argeș, biserica Sf. Împărați din Constanța, reședința patriarhală din Dragoslavele, mobilierul Sălii Sinodale a Reședinței patriarhale, mobilierul Bibliotecii Sf. Sinod de la mânăstirea Antim, candelabrul Catedralei din Cluj și al celei din Constanța, tâmplele de lemn de la mănăstirea Dealu și de la biserica Sf. Elefterie din București, baldachinul cu racla Sf. Calinic de la mânăstirea Cernica, Primăriile din Câmpulung-Muscel și Hunedoara sau Teatrul George Bacovia din Bacău, sunt doar câteva dintre reperele bogatei sale opere.

Citește și: Restricții de circulație pe mai multe drumuri din țară

Cartea Arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet (1896-1969). Viața și opera, album cu caracter monografic apărut în luna august 2022 la editura Monitorul Oficial, este menită să readucă în atenția specialiștilor și a publicului larg personalitatea de excepție și opera celui mai prolific și reprezentativ arhitect de biserici din întreaga perioadă modernă a României. Această nouă ediție, publicată în condiții grafice deosebite, este menită să marcheze împlinirea a 100 de ani de când renumitul arhitect absolvea Școala Superioară de Arhitectură din București.

Elaborat de către nepotul său, Ștefan Ionescu-Berechet, albumul reprezintă prima amplă lucrare cu caracter monografic dedicată arhitectului omagiat, fiind realizat în cea mai mare măsură pe baza informațiilor ce se păstrează în arhiva familiei Ionescu-Berechet. Cele circa 400 de pagini cuprind o detaliată secțiune biografică, bogat ilustrată și o vastă listă de lucrări, conținând peste 450 de proiecte de arhitectură și sculptură bisericească și civilă, o parte dintre aceste fiind ilustrate în secțiunea corespunzătoare a albumului. Sunt valorificate și publicate numeroase planșe, schițe și relevee de arhitectură, fotografii de epocă, liste de lucrări și documente inedite, cuprinse în bogata arhivă de familie. Introducerea lor pe această cale în circuitul artistic și științific oferă o consistentă sursă de documentare pentru specialiști și pentru toți cei interesați și totodată un solid punct de plecare pentru viitoare alte proiecte de cercetare, albume și lucrări de specialitate.

Albumul a fost lansat, în premieră, în sala mare a Primăriei Câmpulung-Muscel, vineri 26 august, ora 1100. Persoanele interesate vor putea achiziționa albumul, contra cost, cu ocazia lansării.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită