Se fac doi ani de când ocârmuirea treburilor obștești la Câmpulung a fost preluată de către Elena Lasconi și multe s-au schimbat în Primăria Câmpulung cu deosebire, nu în municipiu. Puțul gândirii unui bugetar de pe la Sinaia a răbufnit o reorganizare a aparatului propriu al primarului care a provocat o duzină de litigii în instanță, iar nouă funcționari au dezertat din armata administrativă a primei doamne. Din diverse motive…
Primele plecări au avut loc la începutul anului 2021, la doar câteva luni de la șocul desfășurării activității sub noua stăpânire. Victor Cătălin Ghiță, arhitectul-șef voiajor venit de la Pitești, a părăsit Primăria Câmpulung după doar un an de activitate. Legenda spune că asperitățile întrevederilor dintre Lasconi și Ghiță au fost atât de deranjante, încât arhitectul s-a ales cu reclamație pentru nepurtarea măștii de protecție în instituție, iar acum e martor într-un proces împotriva lui Lasconi.
A doua plecare a fost cea a consilierului superior de la Compartimentul Protecție Civilă, Gabriela Chelu. Povestea spune că în spatele gestului demisionar care a dus la o pensionare anticipată a fost și un incident de la un fel de joc de societate menit a constitui un fel de team-building. În cazul funcționarului de la Audit Intern, Elena Daniela Bănuță, lucrurile au fost mai complicate, cu două variante de cauzalitate. Gunoiul a fost băgat sub preș, iar Lasconi a anunțat că se gândește la externalizarea activității de audit.
Patru despărțiri mai cu zâmbetul pe buze
Au urmat alte șase dezertări. Ultima este cea a Elenei Liliana Iancu, recent venită de la Mioveni pentru a deveni inspector în cadrul Compartimentului de Proiecte și Fonduri Europene. Elena Lasconi susține că funcționarul demisionar a clacat, în condițiile în care e o nebunie ce se întâmplă la stat cu întocmirea de proiecte și în situația în care Primăria Câmpulung se bazează doar pe doi angajați cu această menire. A rămas unul, preluat de Lasconi de la vechile ocârmuiri, dar lăudat deseori pentru sârguință.
Cazul Elenei Iancu este printre puținele în care plecarea nu a avut printre cauze fricțiuni relaționale cu primărița. Mai sunt doar două, chiar trei. Clara Ferigeanu Moroe, consilier juridic, Mihaela Filipescu, tot consilier juridic, și Bogdan Popescu, inspector la Investiții, sunt cele trei persoane plecate mai cu pupici lăsați în urmă. Ultimii doi au motivat dezertarea prin mersul la mai bine, în condițiile în care Filipescu a ajuns pe la Primăria Stâlpeni cu salariu mai mare și bătaie de cap mai mică, iar Popescu și-a găsit, de asemenea, ceva mai bun.
Citește și Încă o modificare! Elena Lasconi a schimbat din nou organigrama Primăriei Câmpulung
A plecat și a dat-o în judecată pe Lasconi
Tot de la Investiții a plecat unul dintre cei mai vechi angajați ai Primăriei Câmpulung. Sorin Bălășcan, consilier superior, a ajuns în administrația locală în urmă cu aproape o jumătate de secol, iar Elena Lasconi spune că nu îi va duce dorul, ba dimpotrivă. La fel ca și în cazul lui Bogdan Caplan, de la Urbanism, despre care primărița spune că se folosea de instrumentele de la locul de muncă pentru lucrări în interes personal. Caplan trebuia să se ocupe de cadastru, dar Primăria a folosit în ultimul timp în acest scop doar servicii externe. Pe de altă parte, Caplan este cel care a dat-o în judecată pe Lasconi pentru a-i cere daune morale. Asta după ce presa a publicat aprecierile primăriței la adresa lui Caplan, funcționar indicat ca fiind departe de profesionalism și aproape de lene.
Citește și A mai picat o bombă pe organigrama Elenei Lasconi
Daţi afară după reorganizare, primiţi înapoi după procese
La Primăria Câmpulung nu au fost doar plecări prin demisie, ci și disponibilizări. Cu dus și întors, în sensul că au fost cauzate de reorganizarea aparatului de specialitate, iar în două situații oamenii s-au întors la locul de muncă după ce au obținut acest drept în urma proceselor în contencios administrativ. Cinci polițiști locali se judecă, de asemenea, pentru locurile lor în aparatul administrativ. Și procese mai sunt, inclusiv unul declanșat de consilieri locali PSD și având ca obiect tot anularea noii organigrame.
Cătălin Ioan Butoiu
0 Comentarii