Papa Francisc şi-a încheiat călătoria de şase zile în Canada vineri, când a început cu scuze pentru răul făcut nativilor ţării, exprimându-şi din nou „indignarea şi ruşinea” faţă de inuiţii din Arctica, informează news.ro.
Citește și: Elena Lasconi n-a vrut deloc să treacă la liberali. Ba, Pardon!
Pentru ultima etapă a călătoriei sale, suveranul pontif în vârstă de 85 de ani a mers la Iqaluit, capitala Nunavut din nordul îndepărtat al Canadei, unde a fost întâmpinat în sunetul cântului inuit, în mijlocul caselor colorate.
În acest orăşel accesibil doar cu avionul şi în care locuiesc puţin peste 7.000 de oameni, în principal indigeni, Papa a vorbit despre „marea suferinţă” a celor plasaţi cu forţa în internate care urmăresc „uciderea indianului în inima copilului”.
„Familiile au fost despărţite, copiii luaţi, departe de mediul lor; iarna a coborât peste tot”, a spus el în faţa mulţimii adunate între şcoală şi terenul de baschet la câţiva metri de stânci şi de mare.
Multe persoane prezente se ţineau de mână sau se îmbrăţişau în timp ce-l ascultau vorbind.
Papa a vorbit multă vreme cu foşti rezidenţi ai şcolii-internat pentru nativi care au avut „curajul” să-şi împărtăşească „marile suferinţe”.
Citește și: Schimbări în silvicultură. Au fost înlocuiţi şeful Gărzii Forestiere Argeş şi şeful OS Domneşti
Între sfârşitul secolului al XIX-lea şi anii 1990, aproximativ 150.000 de oameni inuiţi, metis sau ai Primelor Naţiuni au fost înscrişi cu forţa în mai mult de 130 dintre aceste instituţii, izolaţi de familiile lor, limba şi cultura lor.
Mulţi au suferit abuzuri fizice sau sexuale, iar mii nu s-au vindecat niciodată, fiind victime ale bolilor, malnutriţiei sau neglijenţei.
Articol preluat din ziaru bursa.ro
0 Comentarii