Web Analytics
scris joi, 16.10.2014

Caleidoscop

Vila Florica, confiscată de comunişti

În anul 1948, Conacul Brătienilor de la Ştefăneşti a intrat în proprietatea Gospodăriei de partid condusă de comunişti. La mijlocul anilor ’70, conacul de la Florica a devenit locuinţa prim secretarului Ion Dincă, zis Teleagă, care s-a mutat aici cu familia.

Ceauşescu a vrut să demoleze 252 de sate argeşene

În iunie 1986, Nicolae Ceauşescu a pus gând rău satelor româneşti. El a intenţionat să desfiinţeze 3.931 de sate din cele 13.123 existente. Argeşul se număra printre cele mai afectate judeţe, nu mai puţin de 252 de sate urmând să fie rase de pe faţa pământului.

Stindardul tricolor, o amplă activitate culturală

1903, ianuarie 2. Cercul studenților, originari din Argeș, a organizat în sala Uklar, ulterior Fabrica de Butoaie, astăzi dezafectată, strada Crinului, o amplă activitate culturală sub genericul Stindardul tricolor.

Contractul pentru alimentarea orașului cu apă

1905. Primăria Pitești realiza un contract pentru alimentarea orașului cu apă, prin firma inginerului W. H. Lidley, proiectantul propunând folosirea surselor subterane de la Gropeni, Mărăcineni.

Unitățile industriale reprezentative ale Piteștiului la 1906

1906. Ca unități industriale reprezentative orașul Pitești avea Moara Sistematică de Făină, Abatorul, Fabrica de Pielărie și Încălțăminte din Găvana (comună suburbană).

Este editată lucrarea „Meseriașul român și Legea meseriilor”

1907. Este editată, la Pitești, lucrarea „Meseriașul român și Legea meseriilor” de Ștefan Gh. Ghicoș (1881-1963), avocat, doctor în științe economice la Berlin (1906), inspector pe lângă Ministerul Industriei și Comerțului. În 1909, scrie Monografia stării meseriilor din Pitești, listată în bibliografia noastră specială.

Temperatură negativă record în Pitești

1907, ianuarie 24. Se înregistra, la Pitești, o temperatură negativă record de -27 grade Celsius, Scară termometrică centisimală. Anders Celsius (1701-1744), fizician și astronom suedez.

Piteștiul avea 19.722 de locuitori în 1912

1912. Așezarea avea 19.722 de locuitori, 519 ha, din care 436 de ha orașul propriu-zis, 45 ha Pădurea Trivale, 10 ha cătunul Papucești, 28 de ha cătunul Turcești.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...