Web Analytics
scris joi, 16.06.2022

Sfatul psihologului. Cum identificăm tulburarea anxioasă generalizată?

Persoanele care suferă de această tulburare prezintă cel puțin trei din următoarele simptome: neliniște, senzația că se află la capătul puterilor, fatigabilitate, dificultăți de concentrare a atenției, senzația de vid mental, iritabilitate, încordare musculară și tulburări de somn. Starea de teamă și îngrijorare excesivă se manifestă pe o perioadă de minimum 6 luni.

Sfatul psihologului. Cum identificăm tulburarea anxioasă generalizată?

Durata episoadelor este de câteva minute până la câteva ore și se caracterizează prin sentimente greu de procesat și de înțeles, pe un fond de ruminații negative continue. Wells (1994) consideră că ar fi bine să facem o distincție majoră între apariția îngrijorării și menținerea ei. Declanșarea gândului este fără un motiv controlabil, în timp ce rămânerea sub influența acelui gând este controlabilă.

În majoritatea cazurilor, factorii care au declanșat această tulburare sunt instalați de către părinții sau îngrijitorii primari. Apare ca o metodă de a contracara posibile situații periculoase de viață și este necesară pentru a face față provocărilor întâlnite. Copilul și adultul de mâine va învăța să creadă că a fi îngrijorat face parte din strategia de a atinge performanțele pe care și le-a propus. Prin urmare, se instalează reacția de evitare și de căutare a asigurărilor ca o cale naturală de rezolvare. Cel care se îngrijorează excesiv realizează ulterior că nu avea de ce și se îngrijorează pentru că a fost atât de îngrijorat. Apare o spirală care îi dă celui care o trăiește senzația că nu mai poate controla gândurile negative dezadaptate.

Citește și Aspecte ale personalităţii umane

Tehnicile folosite de psihoterapeuți pentru vindecarea tulburării sunt concentrate pe găsirea de modalități de scoatere în relief a îngrijorărilor și a mecanismelor pe care le antrenează acest mod de a percepe realitatea.
Psihologii Clinicii „Senex” (București și Pitești) te pot ajuta să identifici situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Cinci tipuri de personalitate

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită