Se lucrează din nou la restaurarea casei în care a trăit eroina anticomunistă Elisabeta Rizea. Proiectul a fost început încă din 2019, la inițiativa strănepotului eroinei, Bogdan Vârvoreanu, însă din cauză că fondurile strânse nu au fost suficiente, poiectul a fost întrerupt. După mai multe luni de pauză, muncitorii au început din nou să lucreze la casa din Nucșoara.
Primarul din Nucșoara: „Nu vreau să fiu răutăcios, însă doar primăria a fost cea care a pus bani acolo”
Fondurile sunt limitate și de această dată, motiv pentru care finalizarea cât mai rapidă a proiectului rămâne sub semnul întrebării.
„Am susținut și susținem în continuare acest proiect. Acolo e de muncă 10-15 ani, până se termină tot. E în funcție de fonduri. Noi, primăria, împreună cu Consiliul Local și cu Casa Regală, ne-am asociat la proiect. Nu vreau să fiu răutăcios, dar deocamdată, din câte am aflat, doar primăria a fost cea care a pus bani acolo. Probabil că lumea așteaptă mai multă comunicare. I-am ajutat cu ce am putut, cu utilaje, cu tot, dar avem și noi niște limite. Proiectul este, într-adevăr, frumos. Este și necesar, dar e nevoie de mai multă susținere. Toată lumea e de acord cu proiectul ăsta, mai puțin atunci când vine vorba să contribuie. Știți cum e, toți sunt încântați de astfel de proiecte, dar când trebuie să pună și bani, dau înapoi”, ne-a declarat Ion Cojocaru.
Bogdan Vârvoreanu: „Ne chinuim să strângem fonduri, dar nu prea avem de unde”
Strănepotul Elisabetei Rizea nu renunță în a-și îndeplini dorința de a transforma casa bătrânească într-una memorială cu circuit public. Cu toate acestea, recunoaște că e destul de dificil întregul proces de restaurare. De aceea lucrările se fac pe etape. „Am reînceput lucrările la casă acum trei săptămâni. Am găsit niște meșteri maramureșeni și am făcut de câți bani am avut. Adică ce era urgent: sala din față, prispa, pentru că era foarte afectată structura de rezistență, și cele două bucătării din spatele casei, pe care le-am făcut de la zero. Ne chinuim să strângem fonduri, dar nu prea avem de unde. Donațiile sunt cam puține. Primarul ne-a ajutat mult atunci când am făcut consolidarea temeliei și subzidirea. Finalizarea proiectului depinde doar de bani. Cred că o să dureze ceva”, ne-a spus strănepotul Elisabetei Rizea.
L-am întrebat pe Bogdan Vârvoreanu dacă a cerut ajutorul și celor de la Consiliul Județean: „N-am apelat la Consiliul Județean, pentru că, acum trei ani, mi-au făcut o ofertă să le las dumnealor casa. Bineînțeles că i-am refuzat. Nu pot să accept așa ceva. O să mă gândesc și poate o să merg și la CJ. Poate s-o mai fi schimbat vechea conducere.”
Citește și Fonduri insuficiente pentru amenajarea Casei Memoriale „Elisabeta Rizea”
0 Comentarii