# Este vorba de Adina Ionescu, asociat unic al agenției de turism ”Help Travel”, înregistrată în Merișani-Argeș, dar cu mai multe puncte de lucru în Capitală # O bucureșteancă păgubită, cadrul didactic Iulia Oprea, ne-a trimis un mail în care ne-a povestit cum a luat țeapă cu o excursie la Barcelona, pentru care a plătit 2533 lei.
O agenție de turism din Argeș, „Help Travel”, cu sediul înregistrat în comuna Merișani, a devenit coșmarul a zeci de clienți din București și din toată țara, după ce a reușit să încaseze diverse sume pentru pachete turistice foarte tentante. Numai că mega-ofertele s-au dovedit țepe iar clienții au rămas și fără bani și fără vacanțele mult dorite. Mai mult, aceștia au înființat, pe motorul de căutare yahoo, un grup intitulat „Grupul păgubiților Help Travel”, ce numără 117 membri.
Printre persoanele păgubite de patroana Ionescu Adina Nicoleta, absolventă a Liceului Zinca Golescu din Pitești, regăsim oameni din întreaga țară. Conform datelor deținute, zeci de persoane au fost înșelate cu pachete turistice de vis, existând cazuri în care valoarea pagubei ajunge și la 2.500 de euro. Una dintre persoanele înșelate de respectiva agenție este și profesoara Iulia Oprea din București, care ne-a trimis un mail în care a povestit cum a luat țeapă: „Am primit un mail de la best deals cu o ofertă foarte bună pentru Barcelona și am vrut sa le fac cadou părinților o excursie. Nu am verificat agenția înainte, că altfel aș fi găsit mai multe nemulțumiri ale foștilor clienți pe un forum. La vremea respectivă, toți reclamau că primesc foarte târziu documentele de călătorie. Am achitat 2.533,71 lei pentru un sejur de 6 zile în Barcelona, pentru perioada 16-21 iulie 2014, pentru două persoane, ofertă ce includea zbor dus-întors și cazare. Plata a fost realizata cash, integral. Însă, în momentul în care am aflat că le-a fost retrasă licența pe motiv că nu aveau polița de asigurare, am depus imediat cerere de retragere a banilor, iar atitudinea lor s-a schimbat radical. Au urmat diverse amânări, iar eu nu mi-am recuperat niciun ban. Țin să precizez că niciun angajat al agenției nu mai poate fi contactat telefonic”.
Pe 30 iulie s-a cerut falimentul firmei la Tribunalul Comercial Argeș
Pe data de 16 iunie 2014, Autoritatea Naţională pentru Turism a retras licenţa agenţiei Help Travel, pe motiv că nu avea poliţă de asigurare. Cam în același timp firma și-a închis sediul din București, de pe Bulevardul Ștefan cel Mare, sediu ce a fost declarat ca punct de lucru al agenției încă din octombrie 2012, și au început să curgă sesizări la Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Române. La presiunea clienţilor, cum este și profesoara Iulia Oprea din București, patroana agenției, Adina Ionescu, a invocat faptul că agenția ar fi intrat în insolvenţă la Tribunalul Comercial Argeş. Numai că acolo unde ar trebui să fie înregistrată cererea de insolvenţă, nu figura, la momentul respectiv, niciun dosar de insolvenţă al firmei HELP TRAVEL HTDA SRL. Cum nici cele două site-uri pe care fuseseră popularizate ofertele agenţiei – www.helptravel.ro şi www.magazinuldevacante.ro – nu mai funcționau, nu mai era disponibilă nicio modalitate de contact cu responsabilii agenţiei. Până la urmă, abia la sfârșitul lunii iulie, mai exact pe 30 iulie, apare un dosar la Tribunalul Comercial Argeș, prin care s-a cerut falimentul firmei, nicidecum reorganizarea ei. De altfel, falimentul firmei HELP TRAVEL HTDA SRL devenise de neevitat, din cauza numeroaselor procese înregistrate în diferite instanțe din țară. Încă din ianuarie 2014, agenția Help Travel a pierdut un proces cu un prim creditor, fiind obligată la plata a peste 500 de milioane de lei vechi. Însă clienții n-aveau de unde să știe acest lucru pentru că, abia în data de 21 iulie 2014, agenția a intrat în evidenţele Centralei Incidentelor de Plăţi (CIP), cu un bilet la ordin în valoare de 179.948,66 lei, refuzat la plată.
”Ea, știind că lucrează cu Europa, nu credea că plătește taxe”
Ne-am deplasat și la sediul unde este înregistrată firma Help Travel, în satul Crâmpotani din comuna Merișani, unde am stat de vorbă cu rudele Adinei Ionescu, cu sora acesteia, Ana Ionescu: „Ea nu a știut că trebuie să se înregistreze în registrul neplătitorilor de taxe pentru cei care lucrează cu țările din afară. Ea, știind că lucrează cu Europa, credea că nu plătește taxe. De când a deschis agenția și până acuma, nu a primit nicio înștiințare în acest sens de la ANAF. A primit după 4 ani de zile, că trebuie să plătească 3,7 miliarde de lei, taxe și impozite. Ea nu a avut cu ce să le plătească. În disperare, ca să țină agenția în picioare, că e munca ei și a lucrat timp de 4 ani de zile la ea, a lucrat fără licență. Au prins-o și i-au dat amendă. După ce a primit amenda, nu a mai avut ce să facă decât să bage firma în faliment. Sunt reclamații pentru că ei i s-au blocat conturile și e logic că nu a mai putut să mai respecte niciun contract. Nu plătești taxe dacă nu depășești o cifră de afaceri de 100 de mii de euro, iar ea nu a știut lucrul ăsta. Asta se va demonstra din acte. Dacă era ceva de caz penal, o sălta până acuma”.
Alex Vlaicu
0 Comentarii