“Încăpățânarea este formă a caracterului, dar este lipsită de conținutul ei” spunea Hegel într-un citat mai puțin cunoscut. Psihologii ne explică această trăsătură de caracter negativă ca fiind o reacție, o opoziție față de voința celorlalți și este un act semivoluntar.
Cele mai des întâlnite manifestări ale încăpățânării sunt următoarele:
– Încăpățânarea ca formă de protest împotriva unei educații excesiv de autoritare. Această educație este caracterizată de un ton de comandă, lipsită de echitate și obiectivitate și este însoțită de o formă brutală de prezentare a cerințelor.
– Reacția de încăpățânare a copilului răsfățat, care dezvoltă, ca urmare a creșterii, o exigență mică față de el, iar prin încăpățânarea arătată dorește să își mențină poziția privilegiată. Este caracteristică a celor care au fost în permanență lăudați și au fost însoțiți în fiecare pas (”Domnul Goe” din literatură).
– Copilul nesupravegheat și care a fost privat de orice îndrumare și lipsă a exigențelor în ceea ce îl privește. Lipsit de o manifestare iubitoare a mamei și de o autoritate a tatălui, încăpățânarea apare ca o revoltă la cerințele societății și este însoțită de o înstrăinare față de familia de origine și stabilirea unei legături la nivelul străzii, de cele mai multe ori negativă.
Citește și Concepţia de sine. Cine sunt eu?
Psihologia se ocupă de studiul caracterului sub aspectul mecanismelor, structurii și rolului adaptativ pentru persoană.
Psihologii Clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să identifici situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Freud, despre personalitate
0 Comentarii