Web Analytics
scris duminică, 24.04.2022

24 Aprilie 1184 î.Hr. – Potrivit legendei, grecii intră în Troia folosind un  șiretlic, un gigantic cal de lemn, plin de soldați în interior

 În ziua de 24 Aprilie 1184 î.Hr. grecii au intrat, potrivit legendei, în cetatea Troia, după ce au născocit un  șiretlic – un gigantic cal de lemn, gol în interior (calul era animal sacru în Troia) și care avea inscripția următoare:

24 Aprilie 1184 î.Hr. – Potrivit legendei, grecii intră în Troia folosind un  șiretlic, un gigantic cal de lemn, plin de soldați în interior

Grecii dedică această ofrandă Atenei, pentru întoarcerea lor acasă”. 

Fiind gol în interior, calul a fost umplut cu soldați, aflați sub comanda lui Ulise (Foto: O altă reconstituire a Calului troian, aflată la Muzeul aheologic Istanbul). Restul armatei, ostentativ, a ars taberele și s-a îndreptat cu corăbiile spre Tenedos.

Citește și: CALENDAR CREŞTIN ORTODOX: Sfintele Paști – Învierea Domnului

Când troienii au descoperit că grecii au plecat, s-au bucurat crezând că războiul s-a încheiat. Au introdus calul în cetate și au sărbătorit până noaptea tîrziu bucuria încetării asediului. Însă grecii au ieșit din cal, au ucis gărzile troiene şi au deschis porțile cetăţii pentru a intra armata care se întorsese la lăsarea întunericului.

Calul troian, conform poemului epic Eneida, al lui Virgiliu, plasat temporal între evenimentele care sunt descrise în epopeiile Iliada și Odiseea, ale lui Homer, se referă la un obiect masiv, de forma unui cal imens construit din lemn, care putea fi transportat pe cele patru roți ale sale, și care s-ar fi dovedit decisiv în cucerirea cetății Troia la finalul războiului troian, care a avut loc între ahei și troieni și a durat zece ani încheiați. Se crede (conform celor descrise de Homer) că inventatorul calului troian ar fi fost regele Ulise al insulei Itaca, cunoscut și sub numele de Odyseus.

Denumirea de cal troian se aplică unei stratageme perfide, folosită pentru subminarea din interior a pozițiilor adversarului.

Oraşul Troya a fost fondat în urmă cu aproximativ 4000 de ani. Troya era o aşezare locuită încă din epoca timpurie a bronzului, până în vremurile de început ale bizantinismului. Mulţi ani s-a crezut că acest oraş era o legendă, până când a fost descoperit în realitate. Oraşul este asociat cu epopeile Războiului Troian descris de Homer în Iliada şi Odiseea.

Citește și: Patriarul Kirill al Moscovei pledează pentru depăşirea conflictelor în mesajul său de Paşte

Oraşul, aflat la 32 km de Canakkale, a purtat diferite denumiri de-a lungul istoriei şi aici au fost descoperite de către arheologul german Heinrich Schliemann, în 1870, existenţa mai multor oraşe construite succesiv unul peste altul. Straturi de ruine evidenţiază 9 perioade distincte, cu mai multe subdiviziuni. 

Războiul Troian a fost un conflict militar din antichitate, între ahei şi oraşul Troia, conflict izbucnit după ce Paris, prinţul Troiei, a răpit-o pe Elena, soţia lui Menelaus, regele Spartei. Troia antică se afla la malul mării, însă acum marea este la aproape 15 km, lucru care se explică prin depunerea de aluviuni în gura de vărsare a râului Scamander, pe malul căreia se află dispus oraşul antic.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...