Web Analytics
scris marți, 05.04.2022

5 Aprilie 1924 – Interzicerea Partidului Comunist Român

În ziua de 5 Aprilie 1924, printr-o Ordonanță militară, se interzice activitatea Partidului Comunist Român, acuzat de „acțiuni anti-românești” după  răscoala de la Tatar-Bunar și tentativa de înființare a Republicii Moldovenești. Mișcarea comunistă din România a rămas în ilegalitate până în 1944.

5 Aprilie 1924 – Interzicerea Partidului Comunist Român

Citește și: Nicolae al României își lansează la Pitești volumul ”Bunicul meu, Regele Mihai”

Partidul Comunist Român (PCR) a fost  creat în anul 1921 ca rezultat al scindării ramurii bolșevice  de extremă stânga a Partidului Socialist din România. A fost o mică organizare politică ilegală, subordonată Cominternului și URSS și care a susținut ideologic revoluția comunistă.

Partidul comunist și-a început ascensiunea la putere în România după Actul de la 23 august 1944, la care a participat ca parte din Blocul Național Democrat (BND). Apoi, conform strategiei  staliniste și cu sprijinul armatei sovietice de ocupație, PCR și-a eliminat treptat adversarii. După abdicarea forțată a regelui Mihai I s-a instaurat  Republica Populară Română.

Citește și: Conducere nouă la Teatrul Alexandru Davila

Între 1947-1989, PCR a fost singurul partid politic oficial din România. În articolul 3 al Constituției României din 1965, PCR era numit „forța politică conducătoare a întregii societăți din Republica Socialistă România”. Sub conducerea P.C.R. în România a fost instaurată  asa zisa”dictatură a proletariatului, în economie s-a instituit dirijismul, societatea civilă a fost practic distrusă iar cenzura a sufocat libertatea de gândire.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...