În ultima vreme, pe site-uri de mică publicitate au apărut anunțuri cu proiectarea și construirea unor buncăre contra unui atac aerian/terestru/dezastre naturale, cu diverse dotări și utilități necesare. Anunțurile au impact mare, având în vedere războiul care are loc în Ucraina, însă și costurile sunt pe măsura facilităților promise. Într-un anunț de pe OLX se specifică punerea la dispoziție a unor terenuri pentru buncăre chiar în zonele de deal din Argeș. L-am sunat pe bărbatul care a postat anunțul, însă acesta a vrut să rămână în anonimat numele firmei sale din Argeș. Autorul anunțului ne-a mai spus că postarea a avut foarte multe vizualizări și că mulți oameni curioși au sunat, dar fără să facă cereri concrete.
Firma se poate deplasa oriunde în țară și pune la dispoziție terenuri în zonele de deal din Argeș, zone retrase, de exemplu în Cicănești, și cere prețuri care pornesc de la 25. 000 euro, plus TVA, pentru suprafața de 26 mp utili, structura de beton, care poate fi gata în 2-3 săptămâni, după cum ne-a spus autorul anunțului. Urmează alte costuri pentru învelișul de plumb, ventilație și celelalte dotări. Un preț final estimat de autorul anunțului ar fi 60.000-70.000 de euro pentru un buncăr.
Citește și Un veteran de război din Topoloveni a făcut 100 de ani și a fost vizitat de primar
15.000 de persoane se pot adăposti în buncărele din Argeș
Trebuie știut însă că în județul Argeș sunt peste 150 de adăposturi civile, iar cele mai mari sunt în spații publice din municipiul Pitești. „În județul Argeș există 153 de adăposturi de protecție civilă (107 dintre acestea în municipiul Pitești) edificate astfel încât să protejeze viața în cazul unui conflict armat sau situație de urgență, iar capacitatea pentru adăposturile de protecție civilă publice este de aproximativ 15.000 de persoane. Toate adăposturile de protecție civilă din județul nostru sunt verificate periodic și pot fi operaționalizate la nevoie, respectând normele în vigoare”, a răspuns ISU Argeș la o solicitare a Jurnalului de Argeș. Lista cu toate adăposturile poate fi consultată pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Adăposturile din Argeș sunt în Pitești, Câmpulung, Mioveni, Curtea de Argeș, Topoloveni, Costești, Bradu, Moșoaia, Oarja, Suseni, Micești.
Unde sunt cele mai mari adăposturi de protecție civilă din Argeș
„Printre cele mai mari adăposturi de protecție civilă publice sunt Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş, Muzeul Județean și Piața Smârdan din municipiul Pitești, iar alte adăposturi pot fi regăsite și în cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni, Biroului Vamal Argeș, Colegiului Național „Alexandru Odobescu”, Liceului Sanitar, Primăriei Oarja și Școlii Gimnaziale nr. 3”, a mai transmis ISU Argeș. De asemenea, în evidențele ISU Argeș, la nivelul municipiului Pitești, în 2021, până în luna iulie se obținuseră autorizații de construire cu adăpost de protecție civilă pentru două clădiri din Pitești, clădirile fiind blocuri de locuințe colective.
Citește și Zeci de câini și pisici din Ucraina au adăpost în Argeș, la Smeura
0 Comentarii