Opt oi au ajuns săptămâna trecută la noii proprietari de la Rucăr și din Dragoslavele, în cadrul sistemului de compensare pentru daunele provocate de animalele sălbatice creat de Fundația Conservation Carpahia.
„Sistemul de compensații Carpathia este rapid, iar echipele noastre se ocupă ca oamenii pe la care „a călcat” lupul sau ursul să nu rămână în pagubă” au transmis reprezentanții fundației. Tot pentru a reduce pagubele în gospodăriile situate în arealul preluat în grijă, fundația a inițiat un alt program în sprijinul proproprietarilor din zonă: donarea de câini de pază, din rasele autohtone de ciobănești. Primii „paznici specializați” au ajuns și ei, acum aproape o lună, în gospodăriile pe care au datoria să le păzească de fiarele sălbatice.
Citește și: Cresc pensiile de la 1 septembrie. Ministerul Muncii face primele calcule
„Câinii din rasa Ciobănesc Corb sau Românesc Carpatin sunt rase autohtone, care au fost alături de păstorii români încă din cele mai vechi timpuri. Fundația Conservation Carpathia (FCC) oferă gratuit pui de câini din rasa Ciobănesc Românesc Carpatin crescătorilor de animale care își pasc turmele în zona munților Făgăraș. Puii provin din programul de creștere a rasei Ciobănesc Carpatin dezvoltat de CARPATHIA de la Ferma de Biodiversitate Cobor. Ciobăneștii carpatini sunt potriviți pentru paza șeptelului, întrucât aceștia nu părăsesc turmele, nu atacă oamenii și au o statură impunătoare în fața prădătorilor. Principalul motiv pentru care am ales această rasă este revitalizarea acestei specii autohtone, înlocuită în ultimii ani cu câini agresivi cu oamenii.
Fermierii care primesc un Ciobănesc Carpatin din programul CARPATHIA devin proprietarii lor în decurs de un an, prin respectarea unor condiții obligatorii de îngrijre adecvată a câinilor: tratament decent, hrană corespunzătoare, tratamente veterinare necesare” a anunțat fundația.
0 Comentarii