În ziua de 13 Ianuarie 1918, chemate de Sfatul Țării din Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), trupele române au intrat, în aclamațiile populației, în Chișinău.
Comandantul unităților bolșevice din Chișinău expediază în aceeași zi o telegramă Sovietului soldaților și marinarilor din Odesa, în care se propunea lichidarea Sfatului Țării din nou declarata Republica Democratică Moldovenească.
La Petrograd, ministrul român Diamandy este arestat împreună cu personalul diplomatic și întreaga misiune militară.
Ca o mărturie istorică asupra momentului istoric, diplomatul sârb Spoilaikovici își înștiințează ministerul de externe că “planul bolșevicilor este revoluția în România și intrarea acestei țări, împreună cu Basarabia, ca republică româna în componența Republicii Federative Ruse”.
Tot în ziua de 13 Ianuarie 1918, după ultimatumul din 3 ianuarie, Consiliul Comisarilor Poporului al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (guvernul bolşevic rus condus de Vladimir Ilici Lenin), rupe relaţiile diplomatice cu România, între cele două ţări intervenind practic starea de război.
La punctul 2 al declaraţiei se arată că tezaurul României, aflat la Moscova, “nu va mai putea fi obţinut de oligarhia română, Consiliul Comisarilor asumându-şi răspunderea pentru conservarea şi remiterea în mîinile poporului român“.
Tezaurul nu a fost restitut României nici pînă în ziua de astăzi.
0 Comentarii