Web Analytics
scris luni, 10.01.2022

BioNTech şi Pfizer vor să dezvolte împreună un vaccin împotriva zonei zoster

Compania farmaceutică germană BioNTech şi partenerul ei american Pfizer vor dezvolta împreună un vaccin împotriva zonei zoster, informează DPA.

BioNTech şi Pfizer vor să dezvolte împreună un vaccin împotriva zonei zoster

Acesta va fi primul vaccin împotriva zonei zoster care va avea la bază tehnologia ARN mesager, utilizată deja în cazul unor vaccinuri anti-COVID-19, au anunţat cele două companii într-un comunicat comun, ce a fost publicat miercuri.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Sănătății:”Vaccinarea nu va fi obligatorie în România”

Studiile clinice vor începe în a doua jumătate a acestui an. Zona zoster este declanşată de un virus care de obicei cauzează varicelă în perioada copilăriei. După trecerea prin acea boală, virusul rămâne însă în celulele nervoase pentru toată viaţa şi poate să provoace zona zoster la o vârstă ulterioară. Simptomele tipice includ dureri arzătoare, urmate de răspândirea unor vezicule pe piele. În cazuri rare, durerile pe traiectul nervilor senzoriali pot să persiste pentru perioade îndelungate, chiar şi după dispariţia erupţiei cutanate.

Potrivit centrului german pentru controlul bolilor, Institutul Robert Koch (RKI), aproximativ 300.000 de persoane din Germania contractează zona zoster în fiecare an, iar 5% dintre aceste persoane dezvoltă forme severe ale afecţiunii. Pe piaţă există deja un vaccin standard cu virus inactivat, care se administrează în două doze. Cele două companii au spus că noul vaccin va utiliza tehnologia antigenică dezvoltată de Pfizer şi procesul ARN mesager conceput de BioNTech. Ele intenţionează să împartă costurile de dezvoltare, precum şi profiturile brute generate de comercializare viitorului produs farmaceutic.

CITEȘTE ȘI: De astăzi! Preşcolarii şi elevii din învăţământul primar se întorc la cursuri

„Prin această colaborare, ambele companii îşi propun să îşi valorifice expertizele şi resursele pentru a dezvolta un vaccin nou împotriva zonei zoster bazat pe ARN mesager”, a declarat Ugur Sahin, CEO şi cofondator al companiei BioNTech. Obiectivul proiectului, a adăugat el, este acela de a dezvolta un vaccin bazat pe ARN mesager „care să aibă un profil de risc favorabil şi o eficacitate ridicată”.

La fel ca în cazul vaccinului dezvoltat de cele două companii împotriva noului coronavirus, Pfizer va deţine drepturile de a comercializa viitorul vaccin la nivel mondial, cu excepţia Germaniei şi Turciei – unde BioNTech deţine drepturile de comercializare -, precum şi în anumite ţări în curs de dezvoltare ale căror nume nu au fost precizate.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...