Web Analytics
scris joi, 18.11.2021

Pastila de frumos. Laleaua Tulipa. File de Istorie. Tulipomania (V)

Adoptând noi, piteștenii, laleaua ca destin, m-am străduit ca foarte, foarte sintetic, în aceste File de istorie să urmăresc parcursul de mii de kilometri, de pe înălțimile reci ale Asiei, peste mări și țări, până la a-și fi găsit o nouă patrie, care, după tumultuoasa Tulipomanie, a înțeles să o șlefuiască, să o ducă spre o dumnezeiască desăvârșire a diversității și frumuseții și să o răspândească, în noua-i înfățișare, lumii întregi – Olanda. Ar fi de dorit ca piteștenii, argeșenii, iubitori de frumos, să o vizităm, în măsura posibilităților. Când? Începând cu luna martie câmpurile olandeze prind tenta de culoare: mai întâi brândușele (crocus), portocalii sau violetele, urmate de căprine (narcise), albe și galbene. La jumătatea lui aprilie înfloresc zambilele (jacinthes), odată cu primele lalele. După câteva zile își fac apariția cele mai superbe dintre lalele, acoperind până la final luna aprilie, când până spre jumătatea lui mai se atinge apogeul cu splendorile Expoziției din grădina Kenkenhof; câmpurile sunt în continuare acoperite de stânjenei (iris), apoi de gladiole; în august, până în septembrie, când își etalează eleganța superbele dahlii!

Pastila de frumos. Laleaua Tulipa. File de Istorie. Tulipomania (V)

În toată această perioadă, aproape fiecare specie, în zona de maximă concentrare, își are festivalul ei, așa-numitele Corso (parade de flori), începând cu cel mai renumit, Marele corso al Carelor alegorice de flori (lalele), pe ruta Haarlem – Nordwijk; apoi, în poldorul Flevoland – Noordoostpolder Tulip Festival; în continuare – Festivalul florilor din Halsmeer (2 zile în iunie); Corso flotant,vapoare cu gladiole, în iulie; în septembrie – Corso dalhilor.
Olanda își păstrează cu sfințenie tradițiile, le cultivă cu rigurozitate, face tot ce este posibil pentru a fi cunoscute de cât mai mulți vizitatori, alături de câmpurile de flori înfățișându-ne, aliniate, în zeci de baterii, semețele mori de vânt, unele până la 40-50 m înălțime, unele măcinând pentru public și în weekend; muzee la tot pasul, expunând, între altele, capodoperele celebrilor pictori Rembrandt, Van Gogh și alții.

Citește și Pastila de frumos. „Grădina botanică” (I)

Presa argeșeană a semnalat vizitele în Olanda a cel puțin doi primari ai Piteștiului, dl. Pendiuc și dl. Ionică. Ar fi de utilitate organizarea de vizite cât mai numeroase, instituționale și chiar administrative. Ambasadorii Olandei la București, unii primari de orașe, între care și primarul din Tynaarlo, înfrățit cu Piteștiul, numeroși producători și comercianți de flori, voluntari au participat la multe ediții ale Simfoniei lalelelor. La Simpozionul Tehnico-ştiințific al ediției a XXXV-a (2012), dl. Harm Katoele, președintele unei fundații olandeze, a propus, cu sprijinul acesteia, înființarea, la Pitești, a unui Institut al Lalelei. Mai nou, în 2021, domnul Frank Timmerman a donat o creație nouă a domniei sale, denumind-o Tulipa Pitești. Trebuie să recunoaștem însă că nu am beneficiat pe măsură de sprijinul care ni s-a oferit. Constatăm că în jur nu a apărut nici măcar un cultivator specializat de lalele, de bulbi, care să aibă un stand cu vânzare la Târgul de flori al Simfoniei. Este necesară o relație mai strânsă în special cu orașele înfrățite, pentru primirea, în fiecare an, a unor grupuri de 3-4 tineri, elevi, studenți și alți doritori, care să lucreze efectiv 3-4 săptămâni în ferme olandeze specializate în producerea lalelelor și a bulbilor.

În final, propunem o nouă componentă în structura Simfoniei, începând cu ediția 43: la fiecare ediție, Piteștiul să prezinte publicului o colecție pe viu, cu câteva sute de varietăți de lalele, amplasată într-o zonă cât mai vizibilă. Am propus banda de 1 km (Brătianu-Ramada), cu lățimea de 4,5 m, situată în mijlocul Căii București. Ar constitui o atracție, timp de 2-3 săptămâni, pentru sute de mii de turiști, inclusiv străini.
Despre Tulipomania în varianta Pitești, în numărul viitor.
Dr. ing. Ilarie Isac

Citește și Pastila de frumos. Grădina botanică (II)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită