Web Analytics
scris duminică, 07.11.2021

7 Noiembrie 1983: A decedat sculptorul român Ion Jalea, membru al Academiei Române

 

7 Noiembrie 1983: A decedat sculptorul  român Ion Jalea, membru al Academiei Române

Unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori români, Ion Jalea, s-a născut la 19 mai 1887, în Casimcea, judeţul Tulcea. (Sursa foto: MARIA POSTELNICU / AGERPRES FOTO)

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

A urmat gimnaziul pentru băieţi „Mircea cel Bătrân” din Constanţa (1899) şi apoi Şcoala de Belle-Arte şi Meserii (1903-1907), aceasta fiind perioada în care şi-a descoperit talentul pentru artele plastice. Sprijinit de Primăria Constanţa, care i-a acordat o bursă, Ion Jalea şi-a continuat studiile la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, cu Frederick Storck şi Dimitrie Paciurea (din 1915), potrivit lucrărilor ”Membrii Academiei Române /1866-2003” (Editura Academiei Române, 2003)

Şi-a desăvârşit educaţia artistică la Academia Julian din Paris şi la ”Grande Chaumiere”, sub îndrumarea lui Antoine Bourdelle. De asemenea, a lucrat şi în atelierul marelui sculptor impresionist Auguste Rodin.

Ion Jalea a participat la Războiul de Reîntregire Naţională, pe frontul din Moldova, unde, în urma unei răni primite, şi-a pierdut braţul stâng. Pasiunea pentru sculptură şi talentul său l-au determinat să-şi depăşească limitările impuse de infirmitatea sa, continuând să îşi „modeleze” operele cu o singură mână.

Citește și: Dramă fără margini în familia elevei moarte la liceul din Costeşti / Părinţii nu-şi revin şi merg la cimitir să dea la o parte ţărâna de pe mormântul fetiţei

În 1937 a obţinut Marele Premiu al Expoziţiei Internaţionale de la Paris. În 1966 a fost decorat cu Meritul Cultural clasa I pentru lucrarea „Hercule doborând Centaurul“.  În acelaşi an a donat oraşului Constanţa o parte importantă din colecţia sa de lucrări.

În 1977, când a împlinit 90 de ani, Ion Jalea este sărbătorit într-o adunare festivă în Sala Dalles. Au fost expuse 51 de lucrări, 10 desene şi 12 fotografii de lucrări de artă monumentală. În dimineaţa zilei de 7 noiembrie 1983, Ion Jalea s-a stins din viaţă.

Pe 19 martie 2009 are loc ceremonia de inaugurare a copiei în bronz a operei de artă „Arcaş odihnindu-se”, sculptură de Ion Jalea, donaţie a statului român către Curtea de Justiţie din Luxemburg.

Citește și: Călin Nistor, fostul şef al DNA Piteşti s-a făcut avocat

 Pe faleza oraşului Constanţa există Muzeul Ion Jalea, iar Şcoala nr. 24 din oraş îi poartă numele. Muzeul a fost înfiinţat cu lucrările donate de artist: sculptură (108 lucrări), desene şi schiţe, reliefuri, statui, busturi. Clădirea muzeului este monument istoric, construită în stil neoromânesc, între 1919 – 1920, avându-l ca arhitect pe Victor Stephănescu.

La parter şi etaj sunt expuse opere originale şi machete, lucrate în materiale şi tehnici diferite. În faţa casei, pe faleză, se află capodopera sa definitorie „Arcaş odihnindu-se“.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită