Web Analytics
scris joi, 14.10.2021

Firma fostului primar de la Corbi, în ancheta Recorder / Virgil Baciu a pus cupru aurit de 3,2 milioane euro pe acoperişul Catedralei Mântuirii Neamului

# „Nici în componența lui și nici aplicat pe el nu este nici măcar un atom de aur”, spune Virgil Baciu despre cuprul aurit folosit pentru acoperișul catedralei # Fostul primar de la Corbi mai spune că a câștigat lucrarea în urma unei licitații și că negocierea cu biserica a fost cea mai dură din cariera lui de om de afaceri

Firma fostului primar de la Corbi, în ancheta Recorder / Virgil Baciu a pus cupru aurit de 3,2 milioane euro pe acoperişul Catedralei Mântuirii Neamului

Virgil Baciu, fostul primar al comunei Corbi, este vizat în una dintre recentele investigații ale jurnaliștilor de la Recorder despre Catedrala Mântuirii Neamului. Printre firmele enumerate, apare și firma lui Virgil Baciu, Valcon Roofs, care a lucrat și lucrează încă la acoperișul catedralei, pentru un contract în sumă de aproximativ 4 milioane euro. Administratorul firmei Valcon Roofs este soția lui Virgil Baciu și a fost și în timpul când acesta era primar.

Virgil Baciu şi prietenul George Simion, de la AUR

Virgil Baciu şi prietenul George Simion, de la AUR

Recorder susține că firma fostului primar de la Corbi e în grațiile Patriarhiei

„Altă firmă aflată în grațiile Patriarhiei este Valcon Roofs, care a lucrat în trecut la realizarea mai multor acoperișuri de biserici din Argeș și București. Firma este controlată, prin intermediul soției, de Virgil Baciu, fost membru PDL și fost primar al comunei argeșene Corbi. Actual primar este fiica sa, în vârstă de 25 de ani.
Baciu este un mare susținător al partidului AUR și fan al lui George Simion, pentru care a strâns semnături când a candidat la europarlamentare. În 2018, la slujba de sfințire a catedralei, Virgil Baciu s-a numărat printre personalitățile care s-au așezat în primele rânduri. Valcon Roofs, firma familiei sale, a fost aleasă să lucreze pe acoperișul marii catedrale și a încasat până acum circa 20 de milioane de lei (4 milioane de euro). Pentru jgheaburi, turle și alte părți din acoperiș a livrat 30.000 de metri pătrați de tablă din cupru aurit, «cel mai scump lucru cu care se poate acoperi ceva», după cum ne-a explicat un specialist în domeniu. A costat 84 de euro metrul pătrat, în timp ce o tablă de calitate pentru acoperirea caselor ajunge la 15-20 de euro pe metrul pătrat”, se arată în ancheta Recorder.

Citește și Arhitectul Ghiță, “omul negru” al urbanismului, s-a întors în Primăria Pitești

Virgil Baciu: „Această lucrare este gândită ca să reziste peste 2000 de ani”

L-am întrebat pe fostul primar, în primul rînd, cum a câștigat lucrările. „În urma unei licitații. Au fost luate de pe piața construcțiilor din România aproape toate firmele din domeniu, invitate la o prezentare. Prezentăm firma, cu istoric, cu portofoliu, cu angajați, cu capacități de lucru, tehnologii, ș.a.m.d. Au fost mai multe firme, din câte știu eu, invitate și după aceea s-a făcut o primă selecție, după care am rămas calificate, din punct de vedere al capacităților de lucru, al tehnologiei, mai multe.

După care a început prezentarea sau, mai bine spus, în baza unor proiecte, planuri de construcție, trebuia să prezentăm soluțiile tehnice și financiare. Acolo au fost mai multe runde de discuții din punct de vedere tehnic, cu arhitecți, producători foarte importanți, garanții. Au fost cinci criterii și enumăr doar câteva dintre ele, care sunt cele mai importante: capacitatea de lucru, numărul de angajați specializați în domeniu, istoricul și portofoliul lucrărilor, adică lucrările realizate de către firmele respective și garanția care este importantă, în sensul că se cerea garanție de 50 de ani pentru material și montaj, manoperă și, totodată, durata de viață a fost gândită ca această construcție să dureze, oarecum, s-a luat în calcul 2000 de ani. Această lucrare este gândită ca să reziste peste 2000 de ani. Când s-a vorbit de materiale, s-au gândit la aliaje care să reziste. Singurul aliaj care rezistă și pe care îl poți găsi și peste 2000 de ani pe un acoperiș este aliajul pe bază de cupru. Dacă ați văzut în acel reportaj de la Recorder, spune că s-a pus cupru aurit.

Citește și Doi tineri din Munchen strâng bani pentru reîmpădurire la Nucșoara

Vreau să vă spun că n-are nicio legătură cu aurul, adică nici măcar un atom de aur nu există în componența acestui aliaj. Este un aliaj bazat pe cupru, care are mai multe metale feroase și neferoase și care îi dă o rezistență foarte, foarte mare în timp și care, în același timp, îi dă versatilitatea și maleabilitatea de a fi prelucrat. Prelucrare care presupune multe forme, multe tipuri de ornamente, iar atunci trebuie să ai materialul care le poate îndeplini. Pornind de la aceste criterii s-au ales materialele. Singurii producători din lume care produc acest material, de care știu eu, din Europa, din alte continente nu sunt, sunt doi, amândoi din Germania sau din Finlanda și Germania, nu mai știu exact. Iar singurul producător care a putut să dea garanție, pentru că eu, ca societate, Valcon Roofs, pot să dau o garanție pentru montaj, dar garanția trebuia să fie pentru 50 de ani, însemnând material și montaj inclus, adică materialul montat pe edificiu, nu în depozit, nu că stă acolo și nu se întâmplă nimic, nu. Acoperișul ăsta trebuie să fie funcțional în orice moment. Dacă apare o problemă, firma producătoare, care a garantat și pentru mine, printr-o scrisoare de garanție, și este o firmă care are peste 120 de ani de când este pe piață, a garantat cei 50 de ani pentru material și manoperă, pachetul la un loc. A fost singura societate care a dat această garanție. Bineînțeles că s-au mai luat în calcul, repet, după aceea, şi angajații. Și atunci, și acum, de mulți ani, de fapt, sunt cea mai puternică firmă în domeniu.

E o zonă de nișă, de acoperișuri, am cei mai mulți și cei mai pregătiți oameni, specializați în domeniu. Firma care asigură această garanție, ca producător, a avut cerere de ofertă din partea mai multora, da?! Dar singura firmă care s-a asociat că oferă garanție 50 de ani a fost Valcon Roofs. Și celelalte firme le dădeau garanție, dar nu mai mult de 5 ani. Toate acestea au contat, bineînțeles și oferta financiară. În articol spune că a fost materialul 84 de euro, pe când un metru pătrat de material pentru acoperiș costă 15-20 de euro. Este total eronat și nu numai atât, și tendențios. Pentru că, la 15-20 de euro, pot să cumpăr, într-adevăr, o tablă din oțel moale zincat, care se pune pe casele care n-au pretenții nici arhitecturale și nici de durată de viață. Ca paranteză, negocierea a fost făcută la sânge în ceea ce înseamnă prețul total pe material. S-a negociat direct cu producătorii din Germania. Au venit în România, s-a negociat direct, iar faptul că eu am vândut materialul, pentru că trebuia să fie un pachet, material – manopoeră, asta însemna pentru mine un adaos comercial de 1,9%. Adică eu am cumpărat materialul cu 82,57 euro mp și l-am vândut cu 84,22.

Citește și Falimentul City Insurance arată noul CARITAS: piața de asigurări RCA din România – adevărată fabrică de bani pentru susținătorii fraudelor

Dacă facem o socoteală simplă, rezultă 1,9 procente adaos, din care eu am deja o pierdere la cursul valutar, pentru că eu încasez la beneficiarul meu în România, și nu doar aici, peste tot, încasez la cursul BNR; dacă eu am de încasat 1.000 de euro, vedem care e cursul BNR din ziua facturării și încasez la cursul acela, iar eu plătesc în euro şi niciodată cursul între băncile comerciale nu este egal sau mai mic decât cel de la BNR, este cu 0,05, 0,06, mai mare. De aici am, o dată, diferența de curs, am mai scos depozitarea și transportul. Adică, din cei 1,9%, aproape că n-am profit. Chiar dacă aveam profitul de 5,9%, este normal și firesc, că nu poți să cumperi cu un leu și să vinzi tot cu un leu.

Aici este marele șoc pe care l-a dat Valcon Roofs, că a avut 1,9 procente. Vă mai dau un exemplu: la folia covor de ventilație, acolo am avut 9 procente adaos comercial, iar la partea de lemn, am avut un lemn special din lemn stratificat, l-am cumpărat cu 535 de euro m cub și l-am facturat cu 560 și, atenție, în aceleași condiții și la folie și la lemn, transport, depozitare, manipulare ș.a.m.d. Asta este realitatea, care poate fi demonstrată direct, cu acte”.

Virgil Baciu: „Contractul iniţial este de 3.246.187 euro, fără TVA”

Firma producătoare din Germania care a garantat pentru Valcon Roofs se numește KME. Virgil Baciu a ținut să puncteze, din nou, că materialul produs de firma din Germania se numește tecu gold-cupru aurit și că este un aliaj de cupru, care nu are nicio legătură cu aurul. „Nici în componența lui și nici aplicat pe el nu este nici măcar un atom de aur”, a spus Virgil Baciu. Legat de suma de 4 milioane de euro datorată lucrărilor, Virgil Baciu a spus că banii nu au fost încasați, iar lucrările nu sunt încă terminate. „Contractul inițial, că după aceea au mai apărut și altele, este de 3.246.187,50 euro, fără TVA. Ei (cei de la Recorder, n. red.) au pus și TVA-ul, probabil ca să sune mai bine, dar TVA-ul nu este al nostru, este al statului”, a mai spus Virgil Baciu.

Citește și Pardon! Ce facem cu banii de la Guvern? La un an de la începerea lucrărilor, bulevardul celebru din Câmpulung a rămas în zdrenţe

Virgil Baciu: „N-am avut o asemenea negociere dură ca aici”

„Până la urmă, opțiunile mele politice și ce vrem să facem în viață, că vrem să fim primari sau vrem să fim cerșetori, asta e altceva! Dar nu e treaba unuia sau a altuia”, a mai spus Virgil Baciu, care a menționat și că este creștin ortodox, merge la biserică, în special la Corbi, unde cântă la strană. „Să îmi spună și mie una sau două firme din România sau chiar și din străinătate care au capacitatea tehnică de a realiza această lucrare. N-avea cine, la anvergura care este la această lucrare și duritatea cu care s-a negociat. Eu am avut multe negocieri. Firma mea a lucrat mult și în afară. Lucrări mari, vorbim tot de ordinul milioanelor de euro și cu companii multinaționale și n-am avut o asemenea negociere dură ca aici. Pot fi privite lucrurile subiectiv, pentru că sunt direct implicat în treaba asta, dar, credeți-mă, acolo am trecut prin furcile negocierilor pe care nu le-am întâlnit niciodată. Ca dovadă au fost și acele marje de adaos pe care le avem cu toții”, a mai subliniat fostul primar.

Citește și Arbitrul Alexandru Tudor l-a adus pe Gigi Becali să doneze bani la Mănăstirea Slănic

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită