# Apel disperat al personalului medical şi pacienţilor din Călineşti. Gestul de neînţeles al ministrului Cseke Attila de a transforma Spitalul „Dr. Ion Crăciun” din Călineşti în cămin de bătrâni a creat panică, dar şi o evidentă stare de revoltă printre angajaţii şi pacienţii instituţiei medicale în cauză. Aceştia nici nu vor să audă de reprofilarea spitalului în care s-au făcut investiţii de zeci de miliarde şi care deserveşte peste 50.000 de suflete. Culmea, prin Ordinul 972/28.06.2010, Spitalul „Dr. Ion Crăciun” a fost ales ca spital-pilot pentru începerea procesului de acreditare de către acelaşi minister.
Medical, este absolut de neînţeles cum se poate desfiinţa Spitalul „Dr. Ion Crăciun” din Călineşti. Aici sunt arondate nu mai puţin de 12 localităţi, în care trăiesc şi, uneori, se mai şi îmbolnăvesc 52.800 de locuitori. Spitalul are 101 paturi şi 121 de salariaţi, două linii de gardă, secţii de Anestezie şi terapie intensivă, Medicală, Chirurgie (cu două săli de operaţie), Obstetrică-Ginecologie, Pediatrie şi neonatologie, plus urgenţe medicale şi cabinete în ambulatoriu. La acestea se adaugă un laborator de analize acreditat RENAR (primul din judeţ), laborator de radiologie şi imagistică, cabinet de planning familial, secţie de sterilizare proprie.
Tabloul unui spital bine dotat
La Chirurgie, secţie reînfiinţată de managerul Rina Boaţă în urmă cu aproape 4 ani, se efectuează, după cum ne-a spus şi şeful de secţie, dr. Liviu Mitulescu, intervenţii chirurgicale dintre cele mai complexe, farmacia spitalului străluceşte de curăţenie şi, foarte important, este înţesată cu medicamente şi articole sanitare, pacienţii nefiind obligaţi să-şi cumpere calmante, seringi sau pansament aşa cum am văzut că se practică la spitalele „renumite”. Iar secţia de Obstetrică-Ginecologie, cu ale sale rezerve VIP, a devenit celebră în toată ţara, dovadă că zeci de paciente din Bucureşti sau alte oraşe aleg să nască la Călineşti. Bref, calitatea serviciilor de aici este net superioară celor oferite de spitale mai mari.
Datoriile spitalului sunt zero
Transformarea spitalului din Călineşti în cămin de bătrâni nu se susţine nici din punct de vedere economic. Nu este normal şi nici logic să desfiinţezi un spital care nu are datorii, ca să nu mai vorbim de faptul că, la capitolul cheltuieli, unitatea spitalicească din Călineşti se încadrează în parametrii stabiliţi de Ministerul Sănătăţii. Astfel, cheltuielile de personal nu trec de 70% din totalul bugetului, în condiţiile în care salariile s-au dat integral, bonurile de masă n-au lipsit, iar condiţiile de tratament, cazare şi masă de care se bucură pacienţii sunt impecabile. „Cel mai bun exemplu de spital bine administrat!”, cum ne-a spus Nicolae Gavrilescu, primarul din Călineşti.
„În cel mai fericit caz, ministerul putea să ofere criterii de performanţă, de selecţie. Nu poţi să ţii pasul, la revedere! Dar în momentul în care actul medical se face cum trebuie, spitalul nu are un leu datorie şi tu vii şi anunţi că transformi spitalul în cămin de bătrâni nu prea e în regulă. Îmi pare rău că aici chiar s-a muncit…”.
Rina Boaţă, managerul Spitalului „Dr. Ion Crăciun”
„Spitalul nostru este cel mai bun exemplu de spital corect şi eficient administrat. Decizia Guvernului este o încălcare a autonomiei şi pune în pericol descentralizarea mult discutată în ultimii ani. Vreau să mai evidenţiez un aspect important. La spitalul din Călineşti vin foarte mulţi oameni care chiar n-au cu ce să meargă la Piteşti, la doctor. La ei nu se gândeşte nimeni?”
Nicolae Gavrilescu, primar Călineşti
„Pacienţii noştri, dar şi locuitorii din Călineşti sunt disperaţi. Am primit tabele cu peste 1.000 de semnături în care oamenii îşi exprimă nemulţumirea faţă de această măsură aberantă. Ne-au spus că dacă spitalul va fi transformat în cămin de bătrâni vor bloca DN 7 în semn de protest”
Elena Şovar, lider sindical
(Un material de Neluţu DINU)
0 Comentarii