Web Analytics
scris joi, 16.09.2021

Dreptul la îmbolnăvire e un drept, nu o obligaţie. Ca şi dreptul la sănătate!

Cu câteva zile în urmă, un preot în vârstă, cu barbă mare, transmitea în direct pentru o televiziune centrală imagini de la Untold, unde era o aglomerație de nedescris și aproape nimeni nu purta mască. Preotul, antivaccinist convins, atrăgea atenția asupra lipsei măsurilor de protecție anticovid și punea asta pe seama faptului că spectatorii știau ei ceva, cum că virusul nu se dă și nu se ia atât de ușor cum zic cei care vor vaccinare în masă. În platoul televiziunii centrale era și o doctoriță, antivaccinistă și mai talibană, prof. dr. și director al unui mare spital de oftalmologie din capitală.
Având în vedere calificarea de medic și importanța poziției în domeniul medical, persoana respectivă e bănuită de o mare competență. Aceasta, văzând imaginile transmise de popă de la Untold, a explicat că printre spectatori sunt atât vaccinați, cât și nevaccinați. Or, după cum spunea doctorița de la înălțimea ei profesională, se știe că vaccinații fac forme mai ușoare de boală, dar pot transmite virusul celor nevaccinați, care fac forme grave sau chiar pot face cunoștință cu doamna cu coasa (Doamne ferește!). Dar vaccinații, care în baza certificatului verde au acces cam peste tot, pot transmite boala și nu le pasă, așadar e limpede că vaccinații sunt un pericol care se adaugă… „Noaptea minții” – mi se pare cea mai potrivită expresie pentru ce spunea doctorița, nu drept la liberă exprimare.

Dreptul la îmbolnăvire e un drept,  nu o obligaţie. Ca şi dreptul la sănătate!

Citește și La nunți, doar cu certificatul de vaccinare

Ba, eu chiar cred că dreptul la liberă exprimare pe tema vaccinării ar trebui restricționat, însă medicii e obligatoriu să se autocenzureze drastic. Faptul că orice om își dă cu părerea despre o problemă medicală se întâmplă pentru că nu avem o instituție credibilă în domeniu, care să stabilească regula, iar orice medic cu altă opinie să știe că se descalifică sau chiar că încalcă legea.
Oameni buni, să presupunem că în loc de vaccinare lumea e frământată de cât face doi ori doi. Iohannis, Cîțu, oricine, chiar și d-na Merkel (că simte că pierde alegerile în Germania) pot să-și exprime o părere despre cât face doi ori doi. Chiar și profesorii de sport, că știu câțiva. Dar dacă vine un matematician, adică un om care câștigă cele necesare traiului din matematică, și afirmă că părerea lui e că doi ori doi face unșpe, sau trei, sau zece, că libera exprimare nu are limite, imediat va fi bănuit că nu și-a luat medicamentele la timp. La fel aș vrea să fie și cu medicii.

Citește și Valeriu Gheorghiţă anunţă că în octombrie ar putea începe vaccinarea cu trei doze de ser anti-COVID a persoanelor imunodeprimate

Revenind la Untold, faptul că au lipsit măsurile de protecție anticovid a fost decizia acelor spectatori, dreptul lor asumat, la care s-a adăugat comportamentul inteligent al organelor de ordine, care, iată, nu e imposibil. Mai ales că în ultima vreme sunt proteste din ce în ce mai violente împotriva măsurilor obligatorii antipandemie în toată lumea și au început și-n România.
De asemenea, obligativitatea vaccinării pentru întreaga populația nu e corectă, pentru că binele nu se face cu forța. E la fel de absurd ca și cum s-ar interzice sinuciderea. Chiar săptămâna trecută, un bolnav de Covid internat la Timișoara, văzând că se simte un pic mai bine, a solicitat expres să fie externat, deși medicii i-au explicat că nu e bine ce face. Însă bolnavul respectiv a fost externat pe semnătură proprie, decizie asumată. Iar după o oră de la externare, din păcate a murit. În astfel de cazuri nici știința și nici legea nu pot face nimic.
Sănătatea, ca și viața sunt drepturi – nu obligații.

Citește și Persoanele care lucrează în centrele de vaccinare din Pitești nu și-au mai primit banii de trei luni

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită