Depresia este o tulburare comună de dispoziție, caracterizată în principal de sentimente puternice și persistente de tristețe, lipsă a speranței, lipsă a motivației sau a interesului pentru activitățile de zi cu zi.
Apariția depresiei se datorează unei combinații de factori genetici și biologici, de ordin social și psihologic. Deși aceste trăiri sunt simțite de fiecare dintre noi câteodată, este important să înțelegem că depresia, ca boală, este o tulburare complexă, care nu afectează doar mintea, emoțiile și gândurile, ci și sănătatea fizică a individului. Există o legătură directă între scăderea funcțiilor sistemului imunitar și episoadele depresive severe.
Citește și 5 beneficii ale psihoterapiei
Simptomele depresiei includ:
– Sentimente de gol interior
– Stări de irascibilitate
– Tulburări ale somnului, precum insomnie, somn excesiv sau treziri dese
– Apetit scăzut
– Sentimente de inutilitate sau vinovăție
– Anxietate și agitație
– Oboseală persistentă
– Dificultăți de concentrare și memorare
– Ideație suicidară.
Aceste simptome sunt comune în toate categoriile de vârstă, însă la copii și adolescenți pot apărea anumite diferențe. Copilul sau adolescentul devine mai irascibil, tinde să se izoleze, refuză să meargă la școală, acuză că se simte neînțeles de toți cei din jur și prezintă o sensibilitate foarte ridicată.
Comunicarea cu cei dragi devine precară, capacitatea de muncă sau academică scade semnificativ, iar tendința de izolare este vizibilă.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro
0 Comentarii