Web Analytics
scris miercuri, 22.01.2014

Nevestele prorectorilor de la Universitatea Piteşti şi-au dat demisia printre primele

# Ce capete de directori de şcoli au căzut în 2013 # Printre directorii schimbaţi în toamnă de IŞJ Argeş se numără Mariana Pârlac şi Emanuela Brăslaşu (foto), soţiile prorectorilor UPIT, Sebastian Pârlac, respectiv Mihai Brăslaşu. Programul „Toamna se schimbă directorii”, lansat în 2013 de şeful IŞJ Argeş, Florin Gardin, a mers ca pe roate, în 23 de unităţi de învăţământ din judeţ fiind schimbată echipa de conducere. Unii şi-au dat demisia, alţii au fost demişi, în timp ce directorii care au călcat stâmb au rămas tari pe poziţii şi pentru anul 2014.

Nevestele prorectorilor de la Universitatea Piteşti şi-au dat demisia printre primele

La Sanitar şi „Neniţescu”, directorii au fost schimbaţi pentru lipsă de comunicare

Lipsa de comunicare şi deficienţele în activitatea managerială au fost pretextele perfecte pentru „generalul” Florin Gardin de a schimba conducerea anumitor instituţii de învăţământ. Într-o asemenea situaţie s-au regăsit vreo cinci directori de şcoli, doi directori de liceu şi o directoare de grădiniţă. Conform unei adrese a IŞJ Argeş, directorul Liceului „Ion Cantacuzino”, profesorul de matematică Dumitru Ana, ar fi fost schimbat din aceste motive. Totuşi, într-o declaraţie dată imediat după schimbare şeful IŞJ, Florin Gardin, vorbea de menţinerea unei atmosfere tensionate în colectiv, reclamaţii, rigiditate în relaţia cu IŞJ şi transfer de elevi în clasa a IX-a fără respectarea prevederilor legale. Motive care, suprinzător, acum nu se mai regăsesc în adresa oficială trimisă de IŞJ, drept răspuns la o solicitare a noastră. În prezent, director al fostului Liceu Sanitar este profesorul de istorie Gabriel Mielcescu, teleportat în funcţie de la un alt liceu din Piteşti, „Constantin Brâncuşi”. Oficial, şi directorul Colegiului „Neniţescu”, Ion Nica, a fost demis tot din aceleaşi motive. Asta deși în toamnă „generalul” Gardin declara că înlocuirea lui Ion Nica cu adjuncta sa, Cristina Creţu, s-a făcut sub pretextul cheltuirii nejustificate a banului public, făcând aluzie la cele 30 de telefoane de serviciu ale profesorilor care consumau anual circa 200 de milioane lei vechi din bugetul liceului.

Fostul „general” Dinculescu e acum director la Şcoala „Mircea cel Bătrân”

Un alt director demis sub acelaşi pretext a fost Emil Necuţă, de la Şcoala „Mircea cel Bătrân” din Piteşti. În toamnă, Florin Gardin afirma că motivul schimbării a fost rigiditatea în raport cu colegii de cancelarie, dar şi cu superiorii din Inspectorat. Pe postul de director eliberat de Emil Necuţă a fost promovat Dragoş Dinculescu, actualmente membru PSD, cel care în 2012 a fost timp de trei luni chiar „general”, sub administrație PDL. Nici conducerea Şcolii „Matei Basarab” din Piteşti nu a scăpat nedecapitată. Deşi fusese confirmată în funcţia de director, cu numai un an în urmă, Elena Odă a fost acuzată de deficienţe în activitatea managerială şi lipsă de comunicare, fiind înlocuită cu Daniela Tufeanu, fosta preşedintă a Organizaţiei de Femei a PNL Piteşti.

10 dascăli au părăsit din proprie inițiativă scaunul de director

Printre cei zece dascăli care au părăsit din proprie iniţiativă scaunul de director, s-a numărat şi Emanuela Brăslaşu, soţia prorectorului Universităţii Piteşti, Mihai Brăslaşu. La Şcoala „Ion Pillat”, funcţia de director a fost preluată de profesorul de educaţie fizică Daian Mihai Ceauşu. Şi soţia prorectorului Sebastian Pârlac, Mariana Pârlac, a demisionat din funcţia de director al Şcolii „Nicolae Simonide”, în locul său fiind numită profesoara Rodica Zahiu. O altă directoare care şi-a dat demisia a fost soţia inspectorului şcolar pentru educaţie permanentă Gheorghe Floricel, Ioana Floricel, de la Şcoala nr. 1 Costeşti. În funcţia de director plin al Şcolii din Costeşti a fost propulsată adjuncta Daniela Chiriţă.

Trei exemple de directori care, deşi au călcat strâmb, au supravieţuit valului de schimbări

Printre directorii care nu au fost decapitaţi în toamnă, deşi au călcat strâmb, se numără şi Alin Vlad (foto), de la Şcoala „I.L. Caragiale” din Piteşti. Deşi a generat „scandalul uniformelor” în şcoala pe care o conduce, şeful IŞJ, Florin Gardin, nu s-a îndurat să-l demită, considerând probabil că fapta nu se încadrează în categoria deficienţe în activitatea managerială. Vă reamintim că în vara anului trecut, când şcolile din Argeş erau preocupate de achiziţionarea uniformei, la „I.L. Caragiale” s-a organizat o licitaţie cu cântec. Comitetul de Părinţi din şcoală a ales un model de uniformă creat la Braşov, dar directorul Vlad a trecut peste decizia părinţilor, anunţând că uniformele se vor confecţiona la Piteşti, de către Modexim, deşi firma piteşteană nu se prezentase la licitaţie. După ce scandalul de la Şcoala nr. 16 s-a inflamat şi în presă, Alin Vlad a lăsat la latitudinea fiecărui părinte alegerea firmei care va confecţiona uniforma.
Şi dacă directorul Colegiului „Neniţescu” a fost demis tocmai din cauza cheltuirii nejustificate a banului public, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu directorul de la „Ion Barbu”, Alexandru Ionescu (foto). În vară, viceprimarul Laurenţiu Zidaru, dezvăluia că Liceul „Barbu” are facturi restante de 550 de milioane lei vechi la utilităţi, motiv pentru care directorul Ionescu înaintase Primăriei Piteşti o adresă prin care solicita suma „uşor” rotunjită de un miliard pentru a le achita. Se pare că în acest caz planificarea incorectă a cheltuielilor nu a fost un motiv suficient de puternic pentru ca IŞJ Argeş să decidă schimbarea lui Alexandru Ionescu.
Un alt director care a călcat strâmb, dar a rămas în picioare, este Gheorghe Nicolae de la Şcoala Specială „Sfântul Stelian” din Costeşti. Deşi în urmă cu un an cotidianul Curierul Zilei a scris că acesta a devastat un bar din Costeşti, agresând şi câţiva clienţi, motiv pentru care administratorul barului a depus plângere penală împotriva sa, profesorul Gheorghe Nicolae a rămas în continuare director pentru că „generalul” Gardin a luat decizia de a nu-l demite.
Care este explicaţia Inspectoratului Şcolar Argeş privind schimbarea masivă a directorilor în şcolile argeşene? „Numirea directorilor se face prin detaşare în interesul învăţământului pe o perioadă de un an, cu avizul Consiliului de Administraţie al IŞJ Argeş, în urma informării direcţiei de resort din cadrul Ministerului Educaţiei. Unii dintre directorii nou numiţi au deţinut funcţia de director adjunct în anul şcolar anterior”, ne-a comunicat şeful IŞJ Argeş, Florin Gardin.
Material realizat de
Iustina HARCO-BURCEA

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită