Web Analytics
scris joi, 29.07.2021

Implicarea socială şi personalitatea

Implicarea socială se constituie ca un element multidimensional care vizează atât părțile cognitive, cât și pe cele afective și acționale.
Limitarea conceptului doar la aspectele cognitive ar însemna definirea implicării sociale, mai ales în muncă, drept gradul în care o persoană se identifică psihologic cu profesia sa. Implicarea ar reprezenta importanță muncii pentru imaginea de sine, performanțele personale fiind corelate cu stima de sine. Luând în considerare doar dimensiunea comportamentală, implicarea poate fi măsurată după gradul de participare activă.

Implicarea socială şi personalitatea

Atributul de a fi socială se asociază implicării când valorile în jurul cărora se cristalizează atitudinile indivizilor sau grupurilor au înaltă semnificație socială. Pregătirea acțiunii și realizarea ei afectează global viața comunității. O personalitate se va implica social când nazuiește și activează pentru binele colectivității, în timp ce cineva care nu-și urmărește decât interesul propriu dă dovadă de implicare, dar nu socială, doar când îi servește, fără a se gândi la ceilalți. Calitatea de a fi socială este dobândită de implicarea indivizilor și grupurilor umane numai prin raportare la valorile și scopurile social-generale.
Implicarea socială mai este dată de gradul în care o persoană sau un grup se identifică psihologic cu valorile și scopurile social-generale, acționează pentru realizarea lor și apreciază că ele au o importanță majoră pentru viața proprie, pentru personalitate și colectivitate, pentru stima de sine și imaginea colectivă. Termenul de implicare socială nu se confundă cu alte concepte, cum ar fi cele de integrare socială, participare, socializare, deși sfera lor se intersectează la un moment dat.

Eficiența acțiunilor umane depinde hotărâtor de gradul de implicare socială; la fel și dezvoltarea personalității (Chelcea, 1994).
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și De ce sunt importante arhetipurile

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită