Web Analytics
scris joi, 14.11.2013

Ministrul de interne vorbeşte şi de… „trafic de stupefiante” în scandalul cianurilor de la Câmpulung

# Afirmaţia lui Radu Stroe, şeful de la Interne, se regăseşte în două adrese oficiale trimise atât ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, cât şi către deputatul Andrei Gerea, ca răspuns la interpelarea acestuia din urmă. # EXCLUSIV. Funcţionari de la Mediu, cercetaţi în „Dosarul Cianurilor” La începutul acestei toamne, ministrul Andrei Gerea (pe vremea aceea deputat) îl interpela pe ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, pe tema deșeurilor de pe fosta platformă ARO de la Câmpulung. Mai precis, Gerea îi scria ministrului că presa din județ a sesizat că fosta platformă ARO „ar fi o sursă de deșeuri periculoase ce conțin cianuri și metale dăunătoare, expediate spre deversare la Glina, ceea ce ar fi determinat chiar o anchetă penală pe această temă deloc de neglijat” și îi solicita să îi comunice rezultatele anchetei din acest caz. După două săptămâni, ministrul Radu Stroe i-a trimis un răspuns detaliat oficialului argeșean în ceea ce privește „rezultatele anchetei privind unele reziduuri nocive de la Câmpulung-Muscel și Glina”.  Alarmant e că într-un paragraf al adresei, ministrul ne lasă mască și vorbește despre două infracțiuni foarte grave consumate în spațiul  închiriat de firma Global Eco Center , mai exact infestarea apei și … „trafic de stupefiante”.

Ministrul de interne vorbeşte şi de… „trafic de stupefiante” în scandalul cianurilor de la Câmpulung

O eroare… stupefiantă

În răspunsul trimis lui Andrei Gerea, ministrul de interne mai face referire la încă un dosar legat de deșeurile de la Câmpulung. Mai precis, Radu Stroe spune că „la nivelul Poliției Municipiului Câmpulung se află în lucru și un dosar penal în care se efectuează cercetări față de mai mulți angajați ai SC Global Eco Center SRL, ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Regional Argeș și ai Agenției pentru Protecția Mediului, sub aspectul comiterii infracțiunilor de infectare a apei și trafic de stupefiante, fapte prevăzute și pedepsite de art. 311 și art. 312 din Codul penal.”  Sintagma „trafic de stupefiante” sare din prima în ochi mai ales că este pusă într-un context legat de mediu și de poluare. Să fie doar o greșeală de redactare?  Dacă da, atunci e una impardonabilă atâta vreme cât e girată de semnătura ministrului Radu Stroe de la Interne. Este și acesta încă un exemplu (repetăm, în cazul în care e vorba de o greșeală și nu de o infracțiune reală) despre cum se semnează documentele la unele ministere, adică la bax, fără o minimă verificare. Am dorit să aflăm mai multe legate de acest dosar, inclusiv despre „traficul de stupefiante”, motiv pentru care ne-am adresat autorităților competente.
Comisarul-șef Nicolae Baciu, șeful serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Toxice din cadrul IJP Argeș, ne-a confirmat faptul că acest dosar se află în cercetare, mai multe fapte fiind investigate la Serviciul Județean pe care îl conduce. Totodată, comisarul-șef Nicolae Baciu ne-a precizat că acest dosar despre infestarea apei în Câmpulung a fost deschis înainte de incendiul de la Global Eco Center din 2 octombrie a.c.

Adriana Croitoru, director APM Argeș: „Partea cu «trafic de stupefiante» sună chiar hilar”

Am stat de vorbă și cu Adriana Croitoru, directoarea Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Pitești, vizavi de acest dosar în care sunt cercetați și angajați de la instituția pe care o conduce. După ce i-am precizat detaliile dosarului, aceasta s-a arătat extrem de mirată și chiar a început să râdă: „Nu am cunoștință despre un asemenea dosar și despre faptul că angajați de la noi ar fi cercetați într-un dosar pentru infectarea apei și trafic de stupefiante. Partea cu „trafic de stupefiante” sună chiar hilar. Chiar și din context se vede că e vorba de o greșeală. Problema e că vine de la o instituție de prim-rang cum este Ministerul de Interne.”
Pentru a avea mai multă siguranță, aceasta s-a consultat rapid cu mai mulți subordonați în frunte cu juristul instituției, după care ne-a spus: „Nu a ajuns la noi niciun document sau vreo adresă de la autorități legată de dosarul la care faceți referire. Vă spun asta cu certitudine. Mai există și varianta în care să fi fost trimise citații direct acasă la angajați și aceștia să nu ne fi informat și pe noi. Dacă aflați mai multe, să ne anunțați și pe noi.”

Vasile Tofan, patron Global Eco Center: „În mod cert este o eroare a celor care au făcut adresa”

Vasile Tofan, administratorul Global Eco Center, s-a arătat și el surprins de existența dosarului penal menționat de către ministrul Radu Stroe și în special de partea cu „stupefiantele”: „Nu ne-a fost adus la cunoștință faptul că angajați de la noi ar fi cercetați într-un dosar penal. Nu știu nimic despre un asemenea dosar. Cât despre partea cu stupefiantele, în mod cert e o eroare a celor care au făcut adresa.”

Prefectul Cristian Soare: „Cred că e o greșeală de redactare”

L-am chestionat și pe prefectul Cristian Soare dacă are cunoștință de existența dosarului în care sunt cercetați angajați de la două instituții publice din județ, în speță Agenția și Garda de Mediu: „Nu știu să existe un astfel de dosar penal. În opinia mea cred că este o greșeală de redactare în acea adresă venită de la minister, în special în partea aceea cu «traficul de stupefiante». Probabil că cel care a redactat materialul nu a fost atent.”
Denis Grigorescu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...