Web Analytics
scris joi, 13.05.2021

Cristian Gentea, dezamăgit că România a fost exclusă din cel mai mare program de cercetare nucleară

Luni, 10 mai, la conferința de presă a PSD Argeș au participat Cristian Gentea, președinte executiv al organizației județene și primar al municipiului Pitești, și senatorul Ovidiu Puiu.
Cristian Gentea, care a fost director general al RATEN, și-a exprimat dezamăgirea cu privire la faptul că, din cauza incompetenței actualilor guvernanți, România a fost exclusă din cel mai mare program de cercetare nucleară, în urma căruia ar fi urmat să fie realizat laserul de la Măgurele. Acest laser nu mai face însă parte din programul menționat.

„Așa se întâmplă când profesioniștii sunt dați la o parte! Or, fostul ministru al Educației, Monica Anisie, l-a demis pe Nicolae Zamfir de la conducerea Institutului din Măgurele, un specialist de marcă. Ne-a mai rămas reactorul ALFRED, care va asigura independența energetică a ICN și a localităților din jur”, a spus Cristian Gentea, care a mai adăugat și că la nivelul municipiului Pitești a fost constituită o comisie de dialog economic, din care vor face parte reprezentanți ai municipalității și ai structurilor reprezentative ale mediului de afaceri din județul Argeș. În această comisie vor fi dezbătute problemele mediului de afaceri și se va încerca găsirea de soluții privind măsuri care să vină în sprijinul agenților economici.

Senatorul Ovidiu Puiu: „Există toate premisele să ne întoarcem la «performanța» guvernului tehnocrat privind atragerea de fonduri europene – zero!”

La rândul său, senatorul Ovidiu Puiu a adus în atenție Planul Național de Redresare și Reziliență și problemele cu care se confruntă din acest punct de vedere România, pe fondul unei guvernări care până acum și-a dovedit incapacitatea de a realiza un plan coerent și în acord cu cerințele europene.

„În ceea ce privește PNRR, campaniile electorale prezidențiale și parlamentare au fost dominate de mesajul conform căruia PNRR va fi soarele ce va aduce bunăstare României. Acest instrument s-ar putea să fie, însă, unul pur teoretic. În octombrie se anunța cu fast că România urma să primească peste 30 de miliarde de euro, alături de multe alte miliarde din fonduri structurale. Primul draft al PNRR a fost evaluat negativ, deoarece proiectele cuprinse în acesta nu vizau reforma. La al doilea draft s-au primit peste 100 de pagini de reacții negative de la Bruxelles. În loc să ne raportăm la suma alocată, am propus proiecte de peste 40 de miliarde de euro. Acum, noul termen asumat este sfârșitul lunii mai. Dar sunt sceptic. PSD a cerut în mod frecvent ca acest plan să intre în dezbatere în Parlament, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Dincolo de faptul că acest plan arată ca o listă de cumpărături, nu ne-am raportat la cerința UE ca 37% din plan să vizeze proiecte verzi – Green Deal. Există toate premisele să ne întoarcem la «performanța» guvernului tehnocrat privind atragerea de fonduri europene – zero! Pe de altă parte, toate proiectele care vor fi contractate prin PNRR trebuie să fie gata până în 2026. Dacă nu terminăm proiectele la timp, dăm banii înapoi!”, a atras atenția senatorul Ovidiu Puiu.
M.S.

Citește și Rara avis: 33 de ani numai printre atomi, la RATEN Mioveni. Fizicianul Cristian Gentea, premiat pentru activitatea din domeniul nuclear

Citește și Argeșeanul Robert Tudorache renunţă la funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica cu doi ani înainte de expirarea mandatului

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită