Web Analytics
scris joi, 29.04.2021

Piteşteanul Constantin Teiuleanu îl ajută pe Eminescu

În focul luptelor politice cu „Telegraful” şi „Românul”, Eminescu primeşte un sprijin neaşteptat din partea unui piteștean, student, atunci, la Paris! Constantin I. Teiuleanu îi trimite prin poştă lui Eminescu, la „Timpul”, spre publicare, studiul său „Darwinismul în progresul intelectual”.

Piteşteanul Constantin Teiuleanu îl ajută pe Eminescu

Polemizând cu Eminescu, câmpulungeanul I.C. Fundescu (alt argeșean celebru!) ridicase o problemă falsă, în articolul „Ziarul «Timpul» şi Darwin”, insistând asupra… morţii, în condiţiile în care poetul deplânsese faptul că legea selecţiei naturale nu se respectă şi în societatea românească, una copleşită de nulităţi. Studiul lui Teiuleanu (publicat la 18 iunie 1882, cu menţiunea că îl primise de la un student de la Paris) l-a servit pe Eminescu. La 17 august acelaşi an, Eminescu revine asupra ideilor din „Darwinismul în progresul intelectual”, scriind că „ierarhia muncii se constituie, prin chiar natura ei, în piramidă. La zece mii de oameni învăţaţi (…) se naşte un Darwin. (…) Această ierarhie firească o susţinem şi noi”. Asupra „teoriei corelaţiunii creşterii şi scăderii, descoperită de Darwin”, Eminescu revine şi la 15 iunie 1883, când discută despre defectele ungurilor!

Liceul Economic îi poartă numele, în semn de recunoștință

Cine a fost Constantin Teiuleanu? Excepţional de înzestrat intelectual, student în drept la Paris, acesta a murit la doar 21 ani, la 21 martie 1883. Era fiul lui Hagi Dimitriu şi al Măriei Teiuleanu, născut la Piteşti în 1862. În 1869, părinţii cumpără moşia „Funia Domnească” de la Teiu, de la Episcopia Curtea de Argeş, moşie ce aparţinuse paharnicului Dincă Olănescu. Aici, la Teiu-Deal, Hagi Dimitriu îşi construieşte un conac, devenit mai târziu, în 1909, sediul Şcolii de Gospodărie Casnică. Aşa de mult a îndrăgit tânărul Constantin Dimitriu locurile de la Teiu, încât şi-a luat numele de Teiuleanu, cu care a semnat unele articole (inclusiv în gazeta „Ţăranul” a lui Constantin Dobrescu-Argeş); după ce n-a mai fost, în memoria lui, mama sa, Maria (sau Mariţa, cum s-a reţinut la Teiu), şi-a luat numele de Teiuleanu. Liceul Economic din Piteşti îi poartă numele, ca semn de recunoştinţă pentru donaţiile făcute, în memoria fiului ei, pentru înfiinţarea primei şcoli profesionale de fete din Piteşti.
Ion Dumitrescu

Citește și Bastonul lui Eminescu, la Muzeul Judeţean Argeş

Citește și Papa Ioan Paul al II-lea a recitat „Rugăciune pentru Maica Domnului” de Eminescu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită