# Vasile Tofan, administratorul firmei acuzate că poluează fosta platformă Aro, iese la atac. # „Depozitul nostru de deşeuri nu poluează mai mult decât maşinile de maxi-taxi ale domnului consilier Nicolae Dumitrescu”. Tonele de cianuri despre care se tot face vorbire că ar exista pe fosta platformă ARO par să se fi deversat în plenul Consiliului Local Câmpulung, dat fiind că şedinţa ordinară pe luna septembrie s-a transformat într-un adevărat circ mediatic, plin de insulte voalate şi de declaraţii ciudate, în care ţinta principală a aleşilor social democraţi a fost chiar primarul liberal Călin Andrei.
Scandalul cianurilor, paravanul ruperii USL la Câmpulung?
Pornind de la solicitarea celor ce au cumpărat fosta uzină ARO, firma lui Nicolae Raţiu – Landmark Management, de a obţine avizul de principiu pentru obţinerea titlului de „Parc Industrial”, aleşii locali s-au împiedicat de activitatea unei chiriaşe a platformei – Global Eco Center, firmă ce se ocupă de colectarea deşeurilor, drept pentru care au refuzat să dea curs solicitării lui Nicolae Raţiu. Aleşii locali suspectează că pe teritoriul firmei lui Raţiu au loc activităţi periculoase şi că din cauza chiriaşului Global Eco Center au curtea plină de cianuri, cauză pentru care a cerut actualului proprietar al defunctei ARO ca mai întâi să scape de firma din Iaşi şi de abia după aceea va primi avizul. Discuţiile între grupul Landmark Management, condus de managerul Sergiu Filip, şi consilierii câmpulungeni, iniţial anoste, s-au transformat urgent într-un dialog plin de invective din partea consilierul social democrat Nicolae Dumitrescu, unul dintre cei mai vehemenţi susţinători în cauza „să dispară cianurile”, caz în care ne întrebăm şi noi: Care cianuri? Cele chimice sau cele politice? Mai ales că scandalul cianurilor pare să fie doar paravanul care rupe USL la Câmpulung. Consilierii, bine contaminaţi de unele surse doar parţial informate, nu au mai dorit să asculte punctul de vedere al celor de la Landmark Management, ci au preferat să se bălăcărească exact ca la uşa cortului, uitând chiar şi de uzuala politeţe. Mai ales că, doar cu câteva zile în urmă, o parte dintre aleşi s-au întâlnit în spatele uşilor închise cu reprezentanţii Global Eco Center. Alții, dimpotrivă, au lipsit de la întâlnire tocmai pe motiv că lipseşte presa. Colac peste pupăză, în Consiliul Local a apărut şi un grup de câmpulungeni, locuitori în zona Aro, grup condus de Ionuţ Îngustu, proprietarul unei firme de termopane, pentru a reclama printr-o petiţie că zona fostei uzine e poluată.
„Depozitul nostru de deşeuri nu poluează mai mult decât maşinile de maxi-taxi ale domnului consilier Nicolae Dumitrescu”
În încercarea de a găsi un răspuns la tot acest scandal cu titlul „cianura” am luat legătura cu reprezentanţii Global Eco Center care ne-au permis nu numai un tur al punctului de lucru, dar şi o „verificare” a actelor firmei. La final, administratorul Vasile Tofan a fost de acord să ne răspundă şi la câteva întrebări.
# Cum aţi ajuns în Câmpulung?
– În urma unei licitaţii organizate de Landmark prin care aceasta dorea să decontamineze zona şi să trateze deşeurile, fiind vorba de cantităţi mari de deşeuri cu cianuri. Așa a fost aleasă firma noastră şi am început activitatea în 2009, la Câmpulung. Fiindcă tot eram aici, ne-am gândit să creăm și un spaţiu de stocare temporară şi am închiriat acest spaţiu de la Landmark pe zece ani. Deşeuri nu se depozitează pe acest spaţiu. Permanent intră şi ies deşeuri.
# S-a afirmat că noaptea este cea mai mare activitate aici. Vă întreb direct, vin tir-uri să încarce și să descarce deşeuri pe timp de noapte?
– În urma convenţiei cu patronatul Landmark, sistemul de pază de pe platformă are în obiectiv şi zona noastră, cu sistem video şi personal de pază, astfel încât programul este strict respectat, între 08.00 – 16.00. Că vin maşini noaptea este ceva cât se poate de iresponsabil, iar cine a spus acest lucru se va întâlni cu noi în instanţă. Totul este consemnat în registrul de poartă. Ca o paranteză, am să răspund şi domnului Ionuț Îngustu, care a făcut acea petiţie în Consiliu Local, că nu lucrăm noaptea şi că nu deversăm nimic în canalizare. Domnul Îngustu ar trebui să-şi vadă de curtea dumnealui. Ca om de meserie, de profesie fiind inginer chimist, pot afirma că în curtea dumnealui este un cuptor improvizat unde arde capetele profilelor de PVC şi nu ştiu cum de Garda de Mediu nu a remarcat acest lucru. În urma arderii, apare în aer un miros dulceag şi parfumat, despre care amintea și unul dintre consilierii locali. Noi vom solicita să se ia probe, analize şi vom face publice rezultatele. Domnul Îngustu este cel care poluează zona, nu noi.
# Vă gândiţi să plecaţi din Câmpulung?
– Nu, în niciun caz. Venirea mea aici este absolut legală. Şederea mea aici este absolut legală. Am toate autorizaţiile şi toate avizele. Primarului Călin Andrei i se aduc acuze grave şi absolut gratuite. Nu l-am cunoscut şi nici nu îl cunosc prea bine. Voi pleca de la Câmpulung fie la expirarea contractului, fie dacă organele statului mă vor controla şi vor constata că eu poluez mediul.
# În ultimele luni, aţi primit două amenzi de la Mediu. De ce?
– Da, am fost amendaţi. Dar amenzile care s-au dat nu au fost pentru poluarea mediului, ci pentru probleme de ordine interioară. Nu s-a găsit că am poluat ceva. Îmi permit să nu fiu nici eu politicos cu dumnealor, cei care ne acuză, cum nici dumnealor nu au fost cu mine şi să fac o comparaţie. Depozitul nostru de deşeuri nu poluează mai mult decât maşinile de maxi-taxi ale domnului consilier Nicolae Dumitrescu, nici mai mult decât cuptorul improvizat al domnului Ionuţ Îngustu, în care arde PVC. De ce dânșii nu probează ceea ce spun? De ce nu doresc să avem o discuţie de faţă cu presa? De ce nu vin să facă măsurători? Să vină cu oameni de meserie să probeze ceea ce spun. Activitatea noastră de aici este făcută după o documentaţie strictă.
„Dacă mâine plec de aici, cel puțin două firme se vor bate să îmi ia locul”
# Sunteţi o firmă de familie. Ce v-a determinat să intraţi în acest domeniu al deşeurilor?
– Sunt inginer chimist, cu multă experienţă în domeniu. Am lucrat în zone extrem de periculoase, cu cianuri foarte periculoase, tratând şi neutralizând mii de tone de cianuri. Este o pasiune, nu o afacere. Şi înainte de 1989 am lucrat tot în acest domeniu, al deşeurilor. Soţia mea este acţionarul principal. Suntem o firmă mijlocie, care are pierderi de 240 de mii de lei pe ultimele opt luni. Poate nu suntem noi buni manageri, dar nu învârtim nici milioane.
# De ce credeţi că a apărut tot acest circ?
– Ar putea fi răfuieli politice în interior. Posibil să fie de vină alegerile europarlamentare de anul viitor. Pe toţi cei care au creat acest scandal îi voi acţiona în judecată. Au incitat populaţia la un fel de revoltă, fără a avea dovezi. În privinţa domnului Îngustu, o să solicit mai multe date concrete pentru ceea ce a declarat. Pe cheltuiala noastră, vom solicita Direcţiei de Sănătate Publică să facă un studiu cu oameni de specialitate, pentru a se vedea dacă, aşa cum s-a spus, activitatea noastră de aici provoacă cancer la câini sau alergii soacrei domnului Îngustu, căruia îi voi propune să îi iau gratuit deşeurile numai să nu mai pună în pericol sănătatea populaţiei. Cancerigeni sunt compuşii emanaţi de ceea ce domnul Îngustu arde în cuptorul improvizat din curtea firmei sale. Iar cele mai multe prostii le spune acel domn consilier Dumitrescu, care, din câte am înţeles, lucrează şi pe la stat, dar nu cunoaşte legea şi vorbeşte pe ceea ce aude, nu pe chestiuni concrete. Eu fac afirmaţia că, dacă eu plec mâine de aici, cel puţin două firme se vor bate să-mi ia locul. Există în acest domeniu destule grupuri mafiote. Poate de aceea şi deranjez că am propria mea afacere şi că încerc să dezvoltăm activitatea legal, aici la Câmpulung.
# La această oră, există cianuri pe fosta platformă ARO?
– Aici există acum doar 31 de kilograme de deşeuri cu cianuri, depozitate corespunzător. Primăria Câmpulung mi-a solicitat o situaţie cu intrările, ieşirile şi stocurile deşeurilor pe categorii. Situaţie pe care o să o punem şi la dispoziţia dumneavoastră, a presei. Am transmis aceste date şi le vom trimite lunar, pentru că nu avem ce ascunde şi ştim că ceea ce este perfect legal. Noi nu câştigăm nici prin camătă, nici prin facturi înjumătăţite. Un leu nu putem ascunde pentru că legea nu ne permite. Totul se desfăşoară normal.
Ioana Ştefan
0 Comentarii