În ziua de 4 Aprilie 1953 a murit, în Portugalia, regele Carol al II-lea al României. A fost primul rege născut în România și a domnit între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Această decadă, a domniei regelui Carol al II-lea, a reprezentat o epocă de prosperitate economică și de înflorire culturală a țării, dar și o epocă de ascensiune a extremismului de dreapta, a unor mari abuzuri și crime politice și a unui regim dictatorial instaurat de rege.
Citește și: Nunta americanilor la Lereşti, temă de expoziţie la Câmpulung
Principele Carol s-a născut la Sinaia, la 3 octombrie 1893. A fost fiul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria.
La 10 martie 1921, Principele Carol s-a căsătorit cu Principesa Elena, fiica Regelui Constantin al Greciei. Căsătoria nu a durat. Carol s-a îndrăgostit de Elena (Magda) Wolf Lupescu, cu care a fugit la Paris, în decembrie 1925, renunțând la drepturile sale de moștenitor al Coroanei.
Regele Ferdinand l-a desemnat în această situație ca succesor la tron pe tânărul său nepot, Mihai. Carol s-a reîntors în țară la 8 iunie 1930, și-a înlăturat fiul de pe tron și s-a proclamat Rege.
În 1938, Regele Carol al II-lea a dizolvat partidele politice, a abolit Constituția și a instaurat un regim de autoritate monarhică.
Lipsa de suport extern din partea aliaților tradiționali ai României, Marea Britanie și Franța, începutul celui de-al Doilea Război Mondial și, în 1940, destrămarea României Mari prin cedări teritoriale, au dus la erodarea completă a sprijinului politic pentru regimul lui Carol al II-lea. La 6 septembrie 1940, pe fondul tulburărilor interne, Regele Carol al II-lea a fost nevoit să abdice.
A părăsit țara împreună cu Elena Lupescu și a locuit în Statele Unite ale Americii, Brazilia și Portugalia.
A fost înmormântat în capela Regilor Portugaliei din Estoril.
Citește și: Festivalul „Primăvara Poeţilor” – live pe pagina Primăriei şi a Centrului Cultural Piteşti
Ca … mare pusla fuse C2 precum Leanta lu’ nea Nicu, doi codoi/codosi … zero barat ; „ca sa” nu zic mai mult / pe direpte … zero borat !