Pe parcursul anului 2020, activitatea de monitorizare a calităţii aerului, prin intermediul staţiei achiziţionate de municipalitate şi încredinţate spre exploatare Asociaţiei noastre, a decurs mulţumitor, fără impedimente majore, care să afecteze buna funcţionare a echipamentului. A existat o singură sincopă: Pe 25 februarie, am fost programaţi pentru revizia staţiei la firma furnizoare, care asigură mentenanţa echipamentelor, însă izbucnirea pandemiei a stopat calibrarea echipamentelor pe durata stării de urgenţă. Dar, odată depăşit acest hop, activitatea de monitorizare a aerului a fost reluată.
Citește și: Braconier reținut în noaptea de Revelion
Parametrii buni ai aerului, rezultaţi şi din măsurătorile întreprinse în 2020 – concluzie valabilă şi pentru ceilalţi doi ani în care A.S.C.M. a desfăşurat activitatea la care s-a angajat – ne determină să afirmăm că parteneriatul pe care îl avem cu municipalitatea şi-a atins scopul.
În cursul acestui an, au fost finalizate operaţiunile de modificare a autoturismului achiziţionat de A.S.C.M., transformat de firma Romturingia dintr-un autoturism de stradă într-un laborator mobil şi de omologare RAR pentru funcţionarea lui doar ca autolaborator de măsurare a calităţii aerului. Graţie acestei dotări suplimentare reuşite de Asociaţie, staţia este deplasată oriunde se doreşte în municipiu. În afara staţiei Primăriei, autolaboratorul este dotat cu o staţie de dimensiuni mai reduse, achiziţionată prin efortul propriu al A.S.C.M., care măsoară în plus: temperatura; presiunea atmosferică; umiditatea; zgomotul ambiental; VOC – compuşi volatil-organici; formaldehida; particule micronice în suspensie PM1. Iar ca măsurători comune: PM10, PM2.5 şi dioxid de carbon. Există, aşadar, un dublu control al măsurătorilor şi o garanţie a corectitudinii informaţiilor culese din zonele monitorizate.
Citește și: În Argeș, vaccinul a speriat covidul. Rata de infectare scade la 1,86
Oricine este interesat să ştie cât de curat este aerul în ziua respectivă are acces deplin la înregistrările efectuate de staţie, care au caracter public, asigurat de ecranul amplasat în centrul municipiului şi de site-ul creat pentru promovarea Câmpulungului şi a Muscelului – – care are o secţiune specială pentru afişarea datelor transmise de staţie. Aici este prezentat în amănunt nivelul parametrilor înregistraţi în fiecare zi.
Accesând site-ul indicat, pe banda verde, sub capătul paginii on-line, veţi găsi rubrica „Calitatea aerului”, care cuprinde sintetizat întreaga activitate de monitorizare derulată într-un an, pe luni, pe zile ale săptămânii şi pe ore ale unei zile. Inclusiv grafice lunare, pentru a observa cum oscilează parametrii măsuraţi.
Citește și: Am vorbit cu viceprimarul Vienei. E din Piteşti şi a copilărit în Războieni
Ca o noutate ivită în acest an, sunt incluse în circuitul de informare, prin preluarea datelor înregistrate de staţie şi transmiterea lor în timp real, panourile de programări, montate la Policlinica din Câmpulung şi Spitalul Municipal Câmpulung.
Reprezentările grafice pe care nădăjduim că le veţi studia indică o concluzie pozitivă: în 2020, n-au fost situaţii de depăşire a limitelor maxime acceptate pentru parametrii înregistraţi. Aşadar, nu sunt motive de îngrijorare, dar faptul că suntem „distanţaţi” confortabil de pragurile care trebuie să ne pună în gardă nu va conduce la o relaxare a activităţii de monitorizare. Dimpotrivă, suntem hotărâţi să ne continuăm misiunea pentru care ne-am constituit şi care s-a dovedit benefică pentru comunitate.
0 Comentarii