Web Analytics
scris miercuri, 11.11.2020

11 Noiembrie 2020. Comemorarea a 25 de ani de la moartea Seniorului Corneliu Coposu

În ziua de 11 Noiembrie 1995 a încetat din viaţă Corneliu Coposu, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Tărănesc Creştin şi Democrat. 

Corneliu Coposu  s-a născut în ziua de 20 mai 1914 la Bobota, în judetul Salaj, într-o familie  care a luptat și pentru recunoașterea drepturilor românilor din Imperiul Austro-Ungar. 

 

11 Noiembrie 2020. Comemorarea a 25 de ani de la moartea Seniorului Corneliu Coposu

CITEȘTE ȘI  A apărut ghidul „Pledoarie pentru Ortodoxie”

Tatăl său, care a fost deputat în Marea Adunare de la Alba Iulia și a votat pentru Marea Unire de la 1918, a fost de mai multe ori închis datorită crezurilor sale politice. Corneliu Coposu a primit o educație aleasă, după finalizarea cursurilor liceale înscriindu-se la Universitatea din Cluj. 

Tot în această perioadă leagă o prietenie cu politicianul Iuliu Maniu, care ii va deveni mentor și model. În 1935 a fost ales președinte al Organizației de Tineret a Partidului Național Țărănesc din Cluj, iar doi ani mai târziu a devenit secretar personal al lui Iuliu Maniu, funcție pe care a deținut-o până la arestarea fruntașului țărănist și a sa în 14 iulie 1947. În toată această perioadă a desfășurat o intensă activitate politică, astfel că a fost desemnat secretar al Delegației Permanente a PNȚ. 

 

CITEȘTE ȘI   Trei ani de închisoare pentru dezastrul cu deşeurile toxice de la Câmpulung

Corneliu Coposu a fost încarcerat, împreună cu întreaga conducere țărănistă, în 1947, următorii nouă ani fiind ținut în arest preventiv fără să fie judecat. În 1956, i s-a intentat un proces pentru înaltă trădare, fiind condamnat de comuniști la muncă silnică pe viață. Datorită regimului din inchisoare s-a îmbolnăvit grav, iar în 1964 a fost pus în libertate. 

În continuare, Securitatea nu l-a scăpat nici o clipă din ochi, casa fiind percheziționată cu regularitate. În momentul izbucnirii Revoluției din 1989 a lansat un mesaj-manifest în care a anunțat reactivarea Partidului Național Țărănesc, care fusese dizolvat de către comuniști. Din acest moment a devenit liderul opoziției din Romania, îna ceastă calitate primind și supranumele „Seniorul”, iar între 1991-1993 a asigurat conducerea Convenției Democrate Române. În urma scrutinului electoral din 27 septembrie 1992 a obținut postul de senator. Cu puține luni înainte de a se stinge din viață, Seniorului Corneliu Coposu i-a fost acordată Legiunea de Onoare, cea mai înalta decorație a Republicii Franceze. 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...