Web Analytics

11 Noiembrie 2020. Comemorarea a 25 de ani de la moartea Seniorului Corneliu Coposu

de | 11.11.2020 11:26 | Cultură, Actualitate

În ziua de 11 Noiembrie 1995 a încetat din viaţă Corneliu Coposu, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Tărănesc Creştin şi Democrat. 

Corneliu Coposu  s-a născut în ziua de 20 mai 1914 la Bobota, în judetul Salaj, într-o familie  care a luptat și pentru recunoașterea drepturilor românilor din Imperiul Austro-Ungar. 

 

CITEȘTE ȘI  A apărut ghidul „Pledoarie pentru Ortodoxie”

Tatăl său, care a fost deputat în Marea Adunare de la Alba Iulia și a votat pentru Marea Unire de la 1918, a fost de mai multe ori închis datorită crezurilor sale politice. Corneliu Coposu a primit o educație aleasă, după finalizarea cursurilor liceale înscriindu-se la Universitatea din Cluj. 

Tot în această perioadă leagă o prietenie cu politicianul Iuliu Maniu, care ii va deveni mentor și model. În 1935 a fost ales președinte al Organizației de Tineret a Partidului Național Țărănesc din Cluj, iar doi ani mai târziu a devenit secretar personal al lui Iuliu Maniu, funcție pe care a deținut-o până la arestarea fruntașului țărănist și a sa în 14 iulie 1947. În toată această perioadă a desfășurat o intensă activitate politică, astfel că a fost desemnat secretar al Delegației Permanente a PNȚ. 

 

CITEȘTE ȘI   Trei ani de închisoare pentru dezastrul cu deşeurile toxice de la Câmpulung

Corneliu Coposu a fost încarcerat, împreună cu întreaga conducere țărănistă, în 1947, următorii nouă ani fiind ținut în arest preventiv fără să fie judecat. În 1956, i s-a intentat un proces pentru înaltă trădare, fiind condamnat de comuniști la muncă silnică pe viață. Datorită regimului din inchisoare s-a îmbolnăvit grav, iar în 1964 a fost pus în libertate. 

În continuare, Securitatea nu l-a scăpat nici o clipă din ochi, casa fiind percheziționată cu regularitate. În momentul izbucnirii Revoluției din 1989 a lansat un mesaj-manifest în care a anunțat reactivarea Partidului Național Țărănesc, care fusese dizolvat de către comuniști. Din acest moment a devenit liderul opoziției din Romania, îna ceastă calitate primind și supranumele „Seniorul”, iar între 1991-1993 a asigurat conducerea Convenției Democrate Române. În urma scrutinului electoral din 27 septembrie 1992 a obținut postul de senator. Cu puține luni înainte de a se stinge din viață, Seniorului Corneliu Coposu i-a fost acordată Legiunea de Onoare, cea mai înalta decorație a Republicii Franceze. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii