# Poveste tristă de pe şosea! Au trecut cinci ani şi avocaţii constructorului tergiversează procesul în instanţă # Accidentul s-a produs la Merișani, pe un segment de drum reabilitat de firma General Trust a cunoscutului om de afaceri Cătălin Spătaru # Buldoexcavatoristul care a produs accidentul era angajat al firmei General Trust # „Băiatul meu a stat un an în comă, adică nu a ridicat un deget, o pleoapă”, ne-a spus Daniel Tudose # „Se tergiversează procesul”, mai spune tatăl victimei # În replică, managerul de la General Trust spune că nu știe despre ce e vorba
De cinci ani, piteșteanul Mădălin Dumitru Tudose trece printr-o grea suferință. Pe 7 octombrie 2015, tânărul care avea atunci doar 26 de ani și era șofer de tir, a fost victima unui grav accident rutier. Plafonul mașinii în care se afla a fost spulberat de cuva unui buldoexcavator care realiza lucrări autorizate de montaj a unor glisiere metalice, între Piteşti şi Curtea de Argeş, în zona km 11 + 500 DN7C, în afara localității Merişani. Mădălin Tudose, care urma să își serbeze ziua de naştere peste zece zile, a fost rănit grav la cap, pe partea dreaptă şi a fost transportat la Spitalul Judeţean Argeş, unde a fost băgat de urgenţă în operaţie. A ieșit din starea comatoasă după un an. Au urmat numeroase ședințe de recuperări și intervenții chirurgicale pe la spitale renumite din țară. Daniel Tudose, tatăl lui Mădălin, ambulanțier la Serviciul Județean de Ambulanță Argeș și instructor auto, a venit la sediul redacției noastre pentru a prezenta tragedia care le-a schimbat pentru totdeauna viața.
Dosarul a fost înregistrat pe 11 iunie 2019 la Judecătoria Pitești. Inculpați sunt șoferul buldoexcavatorului- angajat al firmei de construcții General Trust, care a fost trimis în judecată în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă- și doi bărbați care se ocupau cu dirijarea traficului în zona accidentului. Cei din urmă au fost trimiși în judecată, tot în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă, iar în rechizitoriu se precizează că „declarațiile lor cu privire la modalitatea în care sectorul de drum era semnalizat au fost contrare materialului probator administrat în cauză și neconcordante între ele”. Ultimul termen a avut loc pe 1 octombrie, când s-a amânat cauza. Potrivit spuselor avocatului Cătălin Crăciunescu, familia Tudose cere daune morale în valoare de 800.000 de euro, în timp ce partea responsabilă civilmente, SC General Trust Argeș SRL, a solicitat lămuriri suplimentare la raportul de expertiză tehnică judiciară.
Avocatul Cătălin Crăciunescu: „Reprezentanții societății, avocații au contestat toate actele, au contestat expertizele, absolut tot ceea ce pot face în zădărnicirea soluționării acestui dosar”
„În data de 07.10.2015, Tudose Dumitru Mădălin a fost victima unui accident auto, săvârșit din culpa inculpatului Ghiță George, care, fără să se asigure, a manevrat necorespunzător utilajul buldoexcavator marca Caterpillar, înregistrat sub nr. BASCOV-091, utilaj cu care a încercat să traverseze șoseaua, moment în care Tudose Dumitru Mădălin, care circula regulamentar în autoturismul marca Peugeot 607, a intrat în coliziune cu buldoexcavatorul societății General Trust Argeș SRL. Accidentul s-a întâmplat acum 5 ani, iar până la această dată Tudose Mădălin nu a fost ajutat în niciun fel de societatea inculpată, iar angajații nu își recunosc vina, deși sunt trimiși în judecată. La termenele precedente, precum și la urmărirea penală, reprezentanții societății, avocații au contestat toate actele, au contestat expertizele, absolut tot ceea ce pot face în zădărnicirea soluționării acestui dosar. Deja suntem la mai bine de 5 ani și rezultatul este că ne aflăm în faza judecătoriei”, ne-a declarat avocatul victimei, Cătălin Crăciunescu.
Tatăl lui Mădălin Tudose: „Un dinte al cupei l-a lovit în partea dreaptă a craniului, de unde a și rezultat starea comatoasă de un an, plus handicapul pe care îl are și acum”
Mădălin lucra pentru o firmă de transporturi și mergea săptămânal în Londra, unde transporta produse textile. Avea și planuri de nuntă pentru viitor, dar accidentul i-a schimbat total cursul vieții. Tatăl lui Mădălin, Daniel Tudose, povestește acum, la cinci ani după nefericitul eveniment, prin câte au trecut.
„În ziua de 7 octombrie 2015, băiatul conducea un autoturism, venea din direcția Curtea de Argeș-Merișani. După barieră, exact unde erau lucrările de asfaltare pe DN, fără să se găsească indicatoare, trebuia să fie dirijori de trafic. S-au făcut expertize. Scuza la Tribunal a fost că ei au stat în pauză și, la începerea lucrului, până să se așeze semnele, cei doi dirijori de trafic, care nu erau dotați cu nimic, au strigat la buldozerist, care i-a auzit nu știu cum, că poate să traverseze drumul. Dumnealui, în momentul în care a executat virajul ca să poată să mărșăluiască pe partea cealaltă a drumului, a coborât cupa. Băiatul a văzut utilajul, dar nu a mai avut timp să frâneze, deoarece cupa a venit, a intrat, i-a smuls pavilionul mașinii, după care s-a oprit. În momentul în care a smuls pavilionul mașinii, el s-a aplecat către stânga. Un dinte al cupei l-a lovit în partea dreaptă a craniului, de unde a și rezultat starea comatoasă de un an, plus handicapul pe care îl are și acum, în acest moment. Tânărul a intrat în comă, a fost dus cu o ambulanță la spital, unde i s-a făcut o intervenție neuro-chirurgicală, după care a fost transferat la «Bagdasar», unde a stat 4 luni. Apoi ne-am mutat în alt spital din București, la «Filantropia», unde am stat o lună jumătate. După care ne-am mutat iar la un alt spital, «Sf. Luca», de Geriatrie, pentru că avea nevoie în fiecare zi de kinetoterapie, pe care nu o puteam asigura la Pitești. După perioada aceasta de stare comatoasă, în momentul în care a început să miște un deget, să deschidă un ochi, a apărut şi handicapul pe care îl are și astăzi. Adică nu mai clipește cu ochiul drept. Dintele cupei, în momentul în care a lovit craniul, a făcut o spărtură, de unde medicul neurochirurg a trebuit să extragă din stânga și din dreapta materie cenușie, rămânând cu handicap pe partea dreaptă. A trebuit să mergem încontinuu la spital pentru zile de concediu medical. Până la urmă s-a ajuns la comisia de pensionare, undeva prin sectorul 2 București. Acolo a fost ultimul concediu medical pe care l-a luat el, cu cele 270 de zile de spitalizare, ca să poată ieși la pensie. Adică îi trebuia un venit minim. Pensia e foarte mică, pentru că el n-a avut cotizaţie la stat decât 2-3 ani, cât a lucrat la o firmă de transporturi.”
Avea tot viitorul înainte, acum are certificat de handicap permanent
„Un an a stat în comă. Practic, timp de un an, n-a mișcat un deget, nu zic că n-a clipit, n-a mișcat un deget… După vreun an de stat prin spitale – primele trei săptămâni a stat la aparate, pe plămân artificial, așa se stă, după care a fost intubat – a început să respire spontan. Aici a fost puțin cumpăna, între respirația naturală și cea artificială. În momentul în care l-au detubat, starea lui era oricum comatoasă, analizele arătau lucrurile spre bine. Adică dispăruse o infecție cu febră foarte mare pe care o avusese. Întotdeauna pacientul care este lovit la cap este suspectat de meningită. Am scăpat de perioada aceasta, iar după alte luni a început să apară simțul înghițitului. În primele 4-5 luni, Mădălin a fost hrănit doar perfuzabil, după aceea am început să-l hrănim cu o seringă. S-a mai făcut o altă intervenție, ca după 3 ani să refacem craniul, cu o proteză pusă la Cluj. Toate acestea au fost suportate de mine, ca părinte, inclusiv intervenția de la Cluj, deoarece nu se găsea sau nu i s-a aprobat o protezare a craniului, pentru că nu este o urgență. Tot ceea ce înseamnă metodă de înfrumusețare, de siliconare nu este urgență, se plătește din buzunar. Şi la el s-a considerat că vrem noi să facem reconstrucția craniului, deci nu este o urgență, adică nu atunci. Am preferat s-o facem însă atunci, pentru că am găsit un medic foarte stăpân pe sine la Cluj, dl. doctor Florian Ștefan, care face mii de operații pe an și a fost de acord să facă intervenția lui Mădălin, dar cu riscurile de rigoare. După tot ce am încercat să recuperăm, nu s-a reușit decât undeva la 80%; pleoapa ochiului drept a rămas imobilă, ochiul nu se mai închide şi nu știe nimeni în cât timp şi dacă îl va mai închide. Și văzul a fost afectat, adică vede prin ochelari, dar nu perfect. Pot să spun că dintr-un tânăr care își câștiga existența singur și care avea tot viitorul înainte, acum a ajuns un handicapat, unul care are certificat de handicap permanent. Domnul avocat încearcă să îl ajute pe cale legală cu tot ceea ce poate dumnealui, numai că se tergiversează procesul, mai e un termen de amânare, mai se schimbă un avocat, mai se găsește un martor care decedează între timp. Totul a ajuns la 5 ani și o lună. Adică următorul termen îl avem pe 12 noiembrie și evenimentul s-a întâmplat pe 7 octombrie 2015”, ne-a declarat Daniel Tudose.
„Mădălin a stat un an în comă, nu a mișcat un deget, o pleoapă”
Mădălin a primit de la CAS Argeș un scaun cu rotile, însă toate intervențiile chirurgicale și controalele au fost suportate de familie.
„Trecuse un an de la accident, era la Spitalul «Sf. Luca», unde a început să facă primii pași, își amintește tatăl. În mod normal, la vârsta de 27 de ani se poate descurca oricine singur, dar Mădălin la 27 de ani învăța să meargă cu ajutorul unui aparat pe care îl au cei de la «Sf. Luca». Cel mai mare progres l-a făcut la Băile Felix, dar acolo nu putem să mergem decât o dată la un an, pentru că sunt și alte persoane care au nevoie de îngrijirile acestea paliative. El a stat un an în comă, adică nu a mișcat un deget, o pleoapă. Acum la 31 de ani, Mădălin este undeva la o vârstă de 7-8 ani… Poate să vorbească, dar cu jumătate de gură. Neurologic, partea care nu clipește nici nu e activă, adică e căzută falca. Nu poate să vorbească sau să mişte partea dreaptă a feţei. Vorbește doar pe partea stângă și clipește doar pe stânga. Între timp, n-am stat așa, i-am făcut diferite controale, la Cluj, Băile Felix, București, Târgu-Mureș, unde am considerat că se poate face măcar 5% recuperare din starea lui, ceea ce e foarte greu pentru mine ca părinte, nu doar sufletește, ci și material, dar nu mai contează chestiile acestea, contează ca el, dacă se poate, să își reia o viață proprie, adică să nu mai depindă de altcineva. (…)
„Vinovată văd doar firma respectivă, care nu și-a instruit personalul”
La Tribunal, până acum s-au tot perindat diferite persoane, iar la un moment dat a apărut și un martor al buldozeristului vinovat, afirmând că în momentul accidentului acel utilaj nu era condus de respectiva persoană. În procesele-verbale și în expertizele făcute este indicat dl. Ghiță. Cine muncește greșește, dar cea mai mare vină consider că o are societatea în sine, pentru că nu și-a instruit personalul. La proces au spus că primul dirijor de trafic era la 30 de metri, iar celălalt tot la 30 de metri… Cum puteți auzi dvs. la 60 de metri într-o cabină de utilaj?! Acestea au fost declaraţiile dirijorilor de trafic. Singurul vinovat aici cred că este doar firma respectivă, care nu și-a instruit personalul. Asta văd eu, acum lăsăm instanța să decidă. Dumnealui, ca și buldozerist, neavând nici măcar permis de conducere, nu cred că era atât de implicat în a conduce utilajul. El avea o autorizație de conducere a utilajelor. Nu mai zic că, după toate câte s-au întâmplat, până la sosirea echipajului de ambulanță și a echipajelor de poliție, dânsul a luat excavatorul și l-a tras pe partea dreaptă, ceea ce înseamnă părăsirea locului accidentului. Mi s-ar fi părut corect ca utilajul să rămână în locul respectiv până venea primul polițist și îl îndruma, trăgea o cretă, făcea ceva. Dacă vă uitați pe internet, se arată tractorul tot pe partea laterală a drumului. A greși e omenește, dar societatea, pe lângă faptul că nu și-a instruit corect angajații, n-a avut nici măcar bunul-simț să vină să stea de vorbă cu noi, când s-a putut, nu în starea comatoasă. După care a schimbat un avocat, nu a putut să reprezinte și societatea și buldozeristul, pentru că sunt lucruri diferite. Termen, termen, termen”, a mai spus Daniel Tudose, tatăl victimei.
Raportul de expertiză, întocmit de către un expert tehnic judiciar din cadrul Biroului Local de Expertize Tehnice și Contabile de pe lângă Tribunalul Argeș, a stabilit că viteza lui Mădălin Tudose a fost sub cea maxim admisă pe acel sector de drum, adică „85-86 km/h în momentele premergătoare accidentului, de circa 53 km/h în momentul impactului, iar cea a buldoexcavatorului Caterpillar de circa 5 km/h”, după cum se arată în rechizitoriu.
În ziua accidentului, Mădălin Tudose venea de la Mânăstirea Curtea de Argeş
Mădălin Tudose mai obișnuia să meargă la Mânăstirea Curtea de Argeș; de acolo venea și în ziua accidentului. „Mădălin fusese la biserică în ziua când s-a întâmplat evenimentul. A mers să stea de vorbă cu părintele de la Mânăstirea Curtea de Argeș, a vrut să se spovedească, dar acesta i-a spus că încă nu e timpul, să mai vină la biserică. I-am găsit în portofel numărul, l-am sunat pe părinte și am vrut să știu dacă s-a plâns de ceva, de ce a ajuns la biserică. Părintele mi-a vorbit clar, chiar îl compătimea și îi părea rău că nu l-a spovedit atunci. Dacă îl mai ținea un minut pe loc… Când venea din cursă mai mergea acolo. Noi și de Înviere mai mergeam la Mânăstirea Curtea de Argeș. Ni s-a părut un loc de încărcare bisericească destul de puternic.”
„Este o dramă, o secundă a schimbat cursul unei vieţi”
Mădălin Tudose face zilnic exerciții de recuperare. „Este o dramă, o secundă a schimbat cursul unei vieți. Nu mă plâng că trebuie să îl întrețin și să îl sprijin sufletește, doar că el pur şi simplu nu se mai poate descurca singur, asta e deranjant pentru mine. Îşi petrece timpul undeva la țară, în comuna Bascov. Prefer la țară, pentru că putem face mișcare, kinetoterapie, pe care o facem în fiecare zi, și pe lângă kinetoterapie mai putem lucra și în particular. Am cumpărat bicicleta aceea medicinală, diferite greutăți, haltere, tot ce trebuie pentru kinetoterapie”, spune Daniel Tudose, tatăl lui Mădălin.
Cătălin Spătaru: „Nu ştiu despre ce e vorba. Avocatul meu se ocupă”
Managerul firmei „General Trust” a fost contactat de redactorul Jurnalului de Argeș pentru un punct de vedere referitor la procesul aflat în derulare. „Nu știu despre ce este vorba. Avocatul meu se ocupă”, a spus Cătălin Spătaru.
Articol realizat de Mari Tudor
0 Comentarii