# Marioara Soroiu, mama Dariei: „Așteptam să se ridice restricțiile ca să putem pleca” # „Ne încadram la categoria refugiați și victime ale traficului de persoane, mai ales după ce i s-a întâmplat Dariei”, mai spune doamna Soroiu
La începutul lunii august se împlinește un an de când Mărioara și Paul Soroiu, părinții Dariei – eleva din Câmpulung traficată de proxeneți- au fost la Caracal pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu traficul de droguri și carne vie din Muscel.
„Ne-a prins foarte bine că a fost pandemia, statul în casă, școala online”, ne-a spus Marioara Soroiu, mama Dariei
Problemele lor au început însă din 2018, când fata avea 13 ani și era în clasa a VII-a. A plecat de acasă de şapte ori într-un an, după ce proxeneții i-au oferit droguri și au profitat de dependenţa ei. Părinții au acuzat autoritățile competente, poliția în special, că nu s-au implicat prea mult în găsirea fetei și pedepsirea vinovaților. Cazul a ajuns în atenţia polițiștilor, care au făcut descinderi la domiciliile unor persoane bănuite de proxenetism și trafic de droguri din Câmpulung abia la începutul lunii septembrie 2019, la câteva săptămâni după ce părinții au mers la protestul de la Caracal și presa, inclusiv Jurnalul de Argeș, au mediatizat drama. Până acum, două persoane din rândul traficanților au primit pedepse, una cu executare, cealaltă cu suspendare.
Inițial, minora a fost internată într-un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş. Părinții subliniază că niciodată nu au refuzat să-și țină fata acasă și că au apelat la Direcția Copilului forțați de împrejurări, știind că aici există centre speciale pentru protecție. A fost redată familiei încă din data de 25 octombrie 2019. „A terminat clasa a X-a. Este bine, suntem bine, liniștiți”, ne-a declarat Marioara Soroiu. Mama fetei mai spune că aceasta nu a ieșit până acum singură în oraș, iar toate activitățile sau călătoriile au fost făcute în familie. „Ne-a prins foarte bine că a fost pandemia, statul în casă. Școala online, iarăși, ne-a prins foarte bine. Vă dați seama, noi o să stăm mereu cu frică de traficanți și proxeneți. Nu că n-aș avea încredere în ea, dar mereu stau cu o teamă, pentru că ea e ușor de abordat în ceea ce privește substanțele.” Mama spune că fata nu a mai făcut consiliere psihologică. „A fost dorința ei să nu meargă la consiliere, că n-are nevoie. Am vorbit, am ținut legătura permanent cu cei de la Protecția Copilului.”
„La cum se judecă și fac dosarele la noi, n-am nicio așteptare din partea niciunei instituții”
În timpul descinderilor din septembrie 2019, mai multe persoane au fost duse la audieri, însă doar două au fost reținute preventiv: Daniela Cristina Țâru și Mihai Ionuț Chira, zis „Mameacă”. Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT Pitești pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri. Tribunalul Argeș a dat sentința pe 16 ianuarie a.c. Mihai Chiru a făcut apel, însă instanța nu l-a admis. Daniela Țâru a primit un an și zece luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc şi un an interzicerea unor drepturi. Însă executarea pedepsei a fost suspendată sub supraveghere pe un termen de trei ani, în această perioadă inculpata având mai multe obligaţii. În plus, ea trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii la Primăria Câmpulung sau la Schitu Goleşti pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare. „De Țâru ce pot să vă spun… După mine, merita să-și plătească pedeapsa exact cât era, un an, pe care îl face acasă. Trebuia să stea acolo (la închisoare, n.red.), ca să se învețe minte să nu mai vândă stupefiante în continuare”, a spus Marioara Soroiu.
Celălalt condamnat, Mihai Chira, a primit 4 ani cu executare pentru trafic de minori şi 2 ani interzicerea unor drepturi. Instanţa a mai dispus prelevarea de probe biologice de la ambii inculpaţi în vederea introducerii profilului lor genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare şi confiscarea de la Ţîru a unor cantităţi de canabis. A fost admisă în parte acţiunea civilă formulată de minoră prin intermediul părinţilor, astfel că Mihai Chira a fost obligat la plata a 100.000 de lei reprezentând daune morale. „Pentru Mameacă a făcut procurorul apel, noi nu am mai făcut. El să-și plătească pedeapsa. Nu mă mulțumește cu nimic suma, nici nu mă interesează și nici nu cred că o să pot să recuperez ceva de la el vreodată. N-a plătit nimic. La cum se judecă și fac dosarele la noi, n-am nicio așteptare din partea niciunei instituții”, a mai spus mama fetei.
Împotriva poliţiştilor de la Serviciul Judiciar Câmpulung s-au luat doar măsuri administrativ-preventive
Pe 29 februarie, în Câmpulung Muscel, Alexandru Cumpănașu a organizat un marș de protest pe B-dul Pardon, cerând pedepsirea interlopilor şi poliţiştilor vinovați de proxenetismul și de traficul de droguri din municipiu. Au participat zeci de persoane, alături de părinții minorei traficate. La scurt timp, pe 20 martie, s-a pensionat fostul comandant al Poliției Câmpulung, cms.-șef Gheorghe Ciolan. „Sincer să vă spun, noi n-am avut treabă cu Ciolan, pentru că noi am stat de vorbă cu Ciolan atunci.” Marioara susține că a primit înștiințare potrivit căreia față de polițiștii de la Câmpulung s-au luat măsuri administrativ-preventive. „Pentru nerespectarea îndatoririlor de serviciu ce le revin, în temeiul art. 58, ind. 1, din Legea nr. 360/2002 modif. Privind Statutul Polițistului, s-a dispus aplicarea unor măsuri administrativ-preventive față de lucrătorii Poliției mun. Câmpulung, în legătură cu aspectele sesizate în petiție”, se arată într-un răspuns primit de părinți în luna mai, semnat de șeful IPJ Argeș, cms-șef Mihai Neagoe, și de șefa Biroului de Control Intern, cms-șef Laura Pârvu. „S-au luat măsuri împotriva polițiștilor. Știm care sunt, cei de la Judiciar. Adică vinovați de cum au lucrat și instrumentat disparițiile fiicei noastre. Se vede clar că nu au lucrat cum trebuie, nu și-au făcut treaba, dacă își făceau treaba cum trebuia, nu trebuia să fie vizați de corpul de control acum, nu?”, mai declară Marioara.
„Eram gata de drum pentru Canada. Ne pregătisem absolut totul”
Familia Soroiu s-a gândit deja să plece din țară. „Ne pregăteam să plecăm în Canada, dar ne-a prins pandemia. Ne-a prins foarte bine că a fost pandemia, statul în casă, școala online”, ne-a spus Marioara Soroiu, mama Dariei. „Ne pregătisem absolut totul, eram gata de drum, ne luasem și bilete de avion”, continuă mama fetei. Am întrebat-o pe doamna Soroiu și când a luat această hotărâre să emigreze și ne-a spus: ”Prin septembrie-octombrie 2019 ne-am hotărât, când am văzut că nu se face nimic. Am vorbit cu doamna Iuliana Dună, o persoană care se ocupă de imigrări și a ajutat mulți români în situația noastră. Puteam pleca chiar înainte de protestul antiproxeneți de la Câmpulung, că aveam toate actele și eram buni duși. Dar când am văzut că se face protestul special pentru Daria și în sprijinul nostru, nu puteam să le facem asta oamenilor care ieșeau pe străzi pentru noi și mai ales lui Alex Cumpănașu. Ar fi fost culmea!”
De asemenea, mama Dariei ne-a spus și unde anume în Canada erau programați să emigreze: ”În Calgary, la început, că acolo stă și doamna Iuliana Dună, despre care trebuie să știți că este argeșeancă la origine, chiar din Pitești. Soțul meu urma să lucreze ca șofer, știți că el avea o firmă și asta lucra înainte să se întâmple necazul cu Daria, când a fost nevoit să o închidă. Iar eu casnică, până învățam limba și îmi găseam ceva. Vă dați seama că ne încadram la categoria refugiați și victime ale traficului de persoane, mai ales după ce i s-a întâmplat Dariei”.
Mai văd soții Soroiu viitorul lor și mai ales al Dariei legat în vreun fel de Câmpulung? Ne-a răspuns tot doamna: „Sincer? Nu. La cât de mânjiți sunt toți de aici, din poliție, inclusiv de la IGPR, nu mai am speranțe că ni se va face dreptate. Însă Dumnezeu le va da tuturor ce merită! Poate chiar durerea noastră, sper din toată inima să le-o dea!”.
Ori eu am înnebunit ori oamenii ăștia de cred că dacă fug, rezolvă ceva!?
Măi doamnă cu statut de refugiat, ști că în Vestul Europei, justiția ține tot cu hoțul??? Sti că cel găsit vinovat face mai mult pușcărie la mișto? Sti că astfel de proteste pe care le-ați făcut, în Vest sunt interzise prin lege???
Că dacă vrei să te judeci ptr ceva, îți trebuie bani, asigurări și dacă pierzi riști să fi dat in judecata și se întoarce împotriva ta totul???
Ce tot atât fugiti??? Că nu vă dă nimeni mai multă siguranță, justiție sau sănătate. Sunt mai hoți străinii decât noi, de un milion de ori.
Vină ptr că a fugit copilul de acasă o găsesc la părinți, cum este si o vb ,, cum îți crești copilul, așa îl ai ,, . Astfel de situație se va repeta la copilul asta când o să devină adult iar lipsa unui psiholog pe termen lung își va spune cuvântul, însă nu acum.
Am înfierat in alt ziar decizia judecătorilor in cazul ăsta și o mai spun odată, daca nu erau INAMOVIBILI acești judecători eu ii dădeam in judecată, dar legiuitorul a preferat să-i facă pe aceștia inocenți de orice răspundere în decizii. Jalnic!!!