Web Analytics

9 Mai – O singură zi – trei sărbători

de | 8.05.2017 09:33 | Actualitate

evenimente muzeuMarți, 9 mai 2017, ora 13.00, Muzeul Judeţean Argeş organizează Simpozionul dedicat zilei de 9 mai, zi cu triplă semnificaţie, ce va avea loc în Amfiteatrul instituţiei menţionate, (corpul C, intrarea din bulevardul Eroilor).

Vor lua cuvântul managerul Muzeului Judeţean Argeş, lect. univ. dr. Cornel Popescu, prof. dr. Marius Cârjan și prof. dr. Constantin Vărăşcanu.

De asemenea, vor fi prezenţi reprezentanţi ai Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Argeș, elevi ai Colegiului Naţional “Ion C. Brătianu” Piteşti, Colegiului Naţional “Zinca Golescu” Piteşti și elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri ai Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti.

Ziua de 9 mai are în conştiinţa poporului român o triplă semnificaţie: proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de- Al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.

Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane. În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declară în Parlamentul ţării: ”Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Independenţa astfel proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene.

Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.

Cel de al treilea eveniment este Ziua Europei – ”Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice… Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie”.

M.I.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii