Web Analytics

9 Mai 1877: Proclamarea Independenţei de Stat a României.

de | 9.05.2021 10:04 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

România și-a proclamat independența față de Turcia. Hotărârea a fost adoptată în sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților, iar în următoarea zi, Senatul a votat „Legea independenței”. Aceasta a fost promulgată imediat de către regele Carol I.

Citește și:  De Ziua Regalității, tronul lui Carol I va fi expus la Muzeul de Artă al României

O contribuție importantă la evenimentul istoric au avut-o politicienii vremii, îndeosebi ministrul de externe Mihail Kogălniceanu, care a rostit celebrul discurs  din care redăm :

„În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare… Ce-am fost înainte de declararea rezbelului? Fost-am noi dependenţi către turci? Fost-am noi provincie turcească? Avut-am noi pe sultan ca suzeran? Nu! Străinii au zis acestea; noi nu am zis-o niciodată. Aşadar, domnilor deputaţi, nu am nici cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi sîntem o naţiune liberă şi independentă”.

Citește și:  „Alături de veterani” – mesajul ministrului Apărării Naţionale

Dobândirea independenței s-a produs efectiv în urma războiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878. Atât independența României, ca și cea a Serbiei și a Muntenegrului, precum și unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute, în Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano, din 3 martie 1878 și  a fost consfințită  prin Tratatul de la Berlin, încheiat în 13 iulie 1878.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii