Web Analytics

8 Noiembrie. Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, patronii Jandarmeriei Române

de | 8.11.2020 09:49 | Cultură, Actualitate

Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este prăznuit pe 8 noiembrie. Sfintii Mihail și Gavriil sunt cei care duc la îndeplinire porunca milei și a dreptații lui Dumnezeu.

Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie în haine de ostaș, având în mână o sabie de foc. Este rânduit de Dumnezeu ca dreptatea Sa să biruiască în istoria mântuirii. El este cel care, în momentul căderii unor îngeri a strigat: “Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”, restabilind ordinea. Potrivit Tradiției, la judecata de la sfârșitul chipului acestei lumi, morții vor invia la glasul trâmbiței sale.

Sfântul Arhanghel Gavriil este purtătorul veștii milei dumnezeiești față de oameni. El a vestit că Fiul lui Dumnezeu Se va întrupa din Fecioara Maria pentru mântuirea neamului omenesc.

În icoane apare în veșminte sacerdotale, purtând în mână ori un crin, semnul veștii celei bune, ori o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii umanității.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, pe care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe 8 noiembrie, sunt și patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.

Motivul, pentru care Jandarmeria Română i-a ales pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil ca ocrotitori, este faptul că cei doi conducători ai oștilor cerești sunt simboluri ale luptei împotriva răului.

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii