Web Analytics
scris sâmbătă, 08.04.2023

8 aprilie – Ziua Internațională a rromilor (țiganilor)

8 aprilie – Este Ziua Internationala a rromilor (tiganilor) și totodată  sărbătoarea acestei  etnii în România.

8 aprilie – Ziua Internațională a rromilor (țiganilor)

Data de 8 aprilie a devenit sărbătoare pentru etnia rroma, odata cu reunirea la nivel international a organizatiilor rromilor în cadrul primului Congres Mondial al Rromilor, desfășurat la Londra în 1971. La acest congres s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devina Ziua Internatională a Rromilor din întreaga lume.

Citește și:

Tot atunci a fost adoptat, ca imn internațional al romilor, cântecul “Gelem, gelem”, interpretat de cântareața și actrița Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav “Am întâlnit și țigani fericiți”, peliculă ce datează din 1967. De asemenea, a fost adoptat și steagul international al rromilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite și jumatatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc roata cu spițe, denumită și chakra, aceasta fiind similară cu Ashok Chakra, roata de pe steagul Indiei, reprezentând mișcarea și creatia lumii. 

Roata simbolizează, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieților, iar pe de alta parte nomadismul, in relatie cu spatiul originar al Indiei. Doua decenii mai tarziu, la Congresul Mondial al Rromilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistica a Uniunii Internationale a Rromilor a oficializat alfabetul international standardizat al limbii rromani, decizia fiind semnata de 17 specialisti in domeniu din diferite tari, in prezenta unui observator al UNESCO.

In 2002, de 8 aprilie, s-a sarbatorit jubileul milenar reprezentand 1.000 de ani de atestare a romilor în Europa.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *