Web Analytics
scris vineri, 04.08.2023

700 de meserii din România, în pericol să dispară din toamnă

Sindicaliștii fac un anunț alarmant pentru salariații din România: piața muncii va fi lovită puternic din această toamnă. Aceștia acuză Guvernul că elimină sute de ocupații din Nomenclatorul meseriilor.

700 de meserii din România, în pericol să dispară din toamnă

Sindicaliștii afiliați Blocului Național Sindical (BNS) trag un semnal de alarmă. Aceștia avertizează că Guvernul pregătește să elimine 700 de ocupații din Nomenclatorul meseriilor din România, printre care și cele de tâmplar, zidar, mecanic, electrician, bonă, șofer marfă, agent poștal.

Citește și: O femeie a murit la UPU Băneasa după ce ar fi aşteptat trei ore o ambulanţă

BNS a lansat un apel către Ministerul Muncii pentru a salva aceste ocupații, care nu au mai fost actualizate. Aceștia spun că eliminarea din nomenclatorul de ocupații a acestor meserii va duce la dispariția lor. Ceea ce este un continuu regres pe piața muncii, mai ales că deficitul este acum de peste 300.000 de lucrători. Și asta pentru că cei care se ocupă de formarea profesională nu mai pot derula programe pentru aceste meserii.

„Cu un deficit uriaș pe piața muncii de peste 300 de mii de lucrători, Guvernul -prin Autoritatea Națională pentru Calificări și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – se pregătește să mai dea o lovitură forței de muncă din România! Pentru aproape 700 de ocupații nu se va mai putea forma personal calificat! Printre cele 700 de ocupații, se numără cele de: tâmplar, zidar, mecanic reparații, zugrav vopsitor, electrician, salvamar, bonă, șofer de marfă și persoane, asistent maternal, asistent medical, agent poștal, alpinist utilitar sau analist de informații”, a anunțat BNS.

Citește și: Un îndrăgit actor a murit la doar 56 de ani

,,Evident, există ocupații care nu mai sunt actuale într-un deceniu, dar sunt și ocupații pentru care nu a existat un proces de deteriorare în timp, precum cea de șofer, lutier sau manager. Eliminarea prin arhivare a celor 661 de standarde ocupaționale este toxică pentru piața muncii și pentru piața de formare profesională. Autoritățile de resort nu au gândit nicio soluție alternativă. Asta înseamnă că pentru ocupația de electrician, de exemplu, nu mai pot fi organizate cursuri de calificare, iar angajatorii vor trebuie să se descurce cu lucrătorii care sunt pe piață și au aceste atestate. Efectiv nu mai pot aduce forță de muncă nouă în domeniu. Nu înțelegem nici de ce sunt arhivate standardele ocupaționale pentru care actualizarea nu ar aduce nimic în plus, cum este ocupația de zidar, unde nu s-a schimbat nimic. Ea se practică la fel ca acum 15 sau 20 de ani”, a declarat coordonatorul Departamentului de Educație și Formare din cadrul Blocului Național Sindical, Radu Comșa.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *