Web Analytics
scris vineri, 07.05.2021

7 mai 1986: Echipa de fotbal Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni

Ziua de 7 mai 1986 a fost Ziua în care  echipa de fotbal Steaua  București  a cucerit Europa, devenind  prima echipă din România  care se încorona drept regina fotbalului de pe bătrânul continent, caștigând Cupa Campionilor Europeni. Foto: Steaua București – echipa Fenomenului Duckadam.

Elevii lui Emerich Jenei (antrenorul echipei Steaua) au eliminat pe rând formații ca Vejle BK (1-1 și 4-1), Honved Budapesta (0-1 și 4-1), Kuusysi Lahti (0-0 și 1-0) sau RSC Anderlecht Bruxelles (0-1 si 3-0) și întâlnea în marea finală celebra FC Barcelona pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, din orașul Sevilla.

Meciul s-a încheiat așa cum a început, cu scorul de 0-0, și învingătoarea urma să fie decisă în urma executării loviturilor de la 11 metri. A fost un duel al portarilor, Urruti versus Duckadam.

Primii au executat jucătorii români. Majearu a șutat în partea dreaptă, dar Urutti a ghicit colțul apărând primul penalti. Duckadam nu se lasă mai prejos și “scoate” și el penalti-ul catalanilor.

A urmat experimentatul Loți Boloni. Mijlocașul a șutat în partea stângă, însă Urruti a respins și această minge. Duckdam se pregătea totuși să intre în istorie, „scoțând” și al doilea penalty.

Marius Lăcătuș a fost cel care a deschis scorul la a treia serie de lovituri de departajare, cu un șut puternic, care a izbit mai întâi transversala. Câteva minute mai târziu, Duckadam  apără  încă un penalty, al treilea. 

 

7 mai 1986: Echipa de fotbal Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni

Argeșeanul Ilie Bărbulescu (Fie-i țărâna ușoară!), primul jucător român care atinge Cupa Campionilor Europeni

Gabi Balint și-a luat un elan mare și a înscris cu un șut plasat, în colțul stâng.

Helmuth Duckadam plonjează în stânga și apără al patrulea penalty consecutiv, intrând în Cartea Recordurilor. La televiziunea română, Teoharie Coca Cosma izbucnea bucuros strigând celebra replică “Suntem finaliști! Am câștigat Cupa!”

Reacții în presa internațională:

“Nici măcar din penalty” – El Mundo Deportivo
“Fotbaliștii catalani, susținuți de 50 de mii de suporteri, au luptat mult, dar s-au lovit de apărarea fermă a românilor, învingători merituoși” – EFE
“Neașteptatul triumf al Stelei, care va fi legat întotdeauna de Duckadam, nu trebuie să fie tratat ca o curiozitate” – Reuters
“În Estul Europei s-a mai născut o stea” – Gazzetta dello Sport

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...