Web Analytics

7 Decembrie 1941: Japonezii atacă flota militară a SUA staţionată la Pearl Harbour. Războiul devine mondial

de | 7.12.2021 10:06 | Cultură, Actualitate

În ziua de 7 Decembrie 1941, japonezii ataca  flota militara a SUA staţionată in baza maritima de la Pearl Harbour, in arhipelagul Hawaii din Oceanul Pacific.

Baza submarinelor americane de la Pearl Harbor şi rezevoarele petroliere adiacente, poză din data de 13 octombrie 1941

În arhipelagul Hawai, la ora 7 şi 55 minute a zilei de 7 decembrie 1941, 183 de avioane japoneze au surprins flota americană. La ora 8 şi 45 minute, al doilea val de 170 de avioane au atacat vărsînd bombe şi torpile crucişetoarele, terenurile pentru aviaţie şi rezervoarele petroliere ale bazei militare.

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

 În timp de o oră şi jumătate forţele japoneze au distrus 8 crucişetoare mari, deteriorînd 159 avioane la sol şi provocînd moarte a mai mult de 2000 de persoane.

În aceeaşi zi, japonezii au debarcat în Malaezia şi în Filipine. Obiectivele Japoniei în lupta cu China după 1937 au fost impunerea controlului în Asia de Sud-Est. 

O bombă a atins compartimentul de muniţii şi a făcut ca nava Arizona să explodeze
Nava USS Arizona, a flotei Statelor Unite ale Americii, a ars în decurs de două zie în urma bombardamentelor japoneze

În data de 28 noiembrie 1941, Hitler l-a asigurat pe imparatul Japoniei de susţinerea sa şi s-a aliat în lupt împotriva Statelor Unite ale Americii.

Citește și: ÎN URMA TRECERII LA VEHICULELE ELECTRICE, Industria auto din Europa va pierde 500.000 de locuri de muncă

În aceeaşi zi cu atacul de la Pearl Harbor, Preşedintele SUA, F.D. Roosevelt a declarat război Japoniei. Războiul a devenit unul mondial.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii