Web Analytics

7 August 2009: S-a stins din viață Tatiana Stepa, cîntăreaţă română de muzică folk

de | 7.08.2022 08:24 | Actualitate, Cultură, Home

Tatiana Stepa s-a născut la 21 aprilie 1963, la Lupeni, judeţul Hunedoara și a fost unul din cei trei copii ai familiei Stepa. Mama ei era olteancă, din Gorj, iar tatăl era moldovean, din Roman.

Tatiana Stepa a fost înconjurată de muzică de la o vîrstă fragedă, a urmat cursuri de balet, vioară şi pian.

A studiat vioara 8 ani, ca instrument principal. A absolvit  Liceul de Arhitectură din Bucureşti. Aici a fost primul loc în care a auzit muzică folk și pentru că făcuse vioara ani de zile, nu i-a fost greu să cânte la chitară.

Citește și: Papa Francisc s-a întâlnit cu mitropolitul Antonie înainte de întâlnirea sa cu patriarhul Kirill

În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, a debutat în Cenaclul Flacăra cu un cîntec numit “Şi-am să-mi fac o doină“, rămînînd în componenţa acestuia pînă în anul 1985, după care, din anul 1992 pană în anul 1996, a fost membră a Cenaclului “Totuşi Iubirea“, participând la peste 2 000 de spectacole, atingând un maxim de 50 000 de spectatori la un concert aniversar de la Galaţi.

După interzicerea din 1985 a “Cenaclului Flacăra” şi a ei ca artistă, a lucrat vreme de 11 ani la mina Lupeni, apoi ca tehnoredactor de carte, la Bucureşti.

Din anul 1996 pînă în 2009 a susţinut peste 1 000 de spectacole pe majoritatea scenelor marilor oraşe din România, Italia, Germania, Franţa, Republica Moldova, Bulgaria.

A fost invitată anual la toate marile festivaluri de muzică folk din ţară (Om Bun, Folk you, Sighişoara, Folkfest, Bistriţa, Alba-Iulia, Târgu Jiu, Baia Mare, Piatra Neamţ, Galaţi etc.) şi la alte festivaluri concurs de muzică folk şi poezie.

A compus melodii atât pe versuri proprii, cât şi pe ale unor poeţi din literatura universală şi română: Federico García Lorca, Esenin, Adrian Păunescu, Lucian Blaga, Elena Farago, Ioan Alexandru, Camelia Radulian.

A cântat singură, apoi împreună cu Magda Puşkaş au format grupul Partaj.

Citește și: Lecţia de istorie. Drama monumentelor din Piteşti

Ultimul recital l-a susţinut în cadrul festivalului Folk You de la Vama Veche, România, în data de 31 iulie 2009. Vineri, 7 august 2009, în jurul orei opt dimineaţa, la Spitalul Militar din Bucureşti, Tatiana Stepa a încetat din viaţă, fiind bolnavă de cancer, la doar 46 de ani. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *